0

Składniki

1.5 Kilograma
jabłka
1 Łyżeczka
cynamon
1 Łyżeczka
PROSZEK DO PIECZENIA
3 Sztuki
żółtko jaja kurzego
3 Łyżki
śmietana 18%
50 Dekagramów
mąka pszenna tortowa
25 Dekagramów
masło roślinne zwykłe kostka
15 Dekagramów
cukier puder
10 Dekagramów
cukier
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Jabłka umyć, obrać i pokroić w plasterki, przełożyć do garnka, podlać niewielką ilością wody, dodać cukier i cynamon i poddusić tak, aby jabłka się rozgotowały.
  2. Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem, dodać żółtka, cukier puder i śmietanę, zagnieść kruche ciasto.
  3. Ciasto rozwałkować i 3/4 wyłożyć w blaszce( spód i boki). Na ciasto wyłożyć podduszone jabłka.
  4. Pozostałe ciasto ułożyć na jabłkach. Ciasto piec przez 45- 50 minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Opis

Gdy jesień na dobre gości za oknem taka szarlotka to najlepsze ciasto.

Podobne przepisy

Ciasto z masą brzoskwiniową

Trudny Do 3 godz
Ciasto z masą brzoskwiniową

Makowiec ucierany

Średni Do 3 godz
Makowiec ucierany

Odwrócone ciasto z jabłkami

Łatwy Do 3 godz
Odwrócone ciasto z jabłkami

Pełnoziarnista babka z gruszką, jabłkami i lukrem malinowym

Łatwy Do 1 godz
Pełnoziarnista babka z gruszką, jabłkami i lukrem malinowym

Sernik z makiem

Trudny Do 1 godz
Sernik z makiem

Babka cytrynowa

Łatwy Do 1,5 godz
Babka cytrynowa

Babka wielkanocna

Łatwy Do 1 godz
Babka wielkanocna

Gwiazdkowy torcik

Łatwy Ponad 3 godz
Gwiazdkowy torcik

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!