Szarlotka na kruchym cieście
m7
Gdy jesień na dobre gości za oknem taka szarlotka to najlepsze ciasto. Kruche ciasto z aromatycznymi jabłkami zawsze się udaje i znakomicie smakuje.
0
0 / 0
Gdy jesień na dobre gości za oknem taka szarlotka to najlepsze ciasto. Kruche ciasto z aromatycznymi jabłkami zawsze się udaje i znakomicie smakuje.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1.50 kg jabłka
1 łyżecz. cynamon
1 łyżecz. proszek do pieczenia
3 szt. żółtko jaja kurzego
3 łyżka śmietana 18%
50 dag. mąka pszenna tortowa
25 dag. masło roślinne
15 dag. cukier puder
10 dag. cukier
Przygotowanie
Jabłka umyć, obrać i pokroić w plasterki, przełożyć do garnka, podlać niewielką ilością wody, dodać cukier i cynamon i poddusić tak, aby jabłka się rozgotowały.
Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem, dodać żółtka, cukier puder i śmietanę, zagnieść kruche ciasto.
Ciasto rozwałkować i 3/4 wyłożyć w blaszce (spód i boki). Na ciasto wyłożyć podduszone jabłka.
Pozostałe ciasto ułożyć na jabłkach. Ciasto piec przez 45- 50 minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.