Szarlotka na kruchym cieście

m7
Szarlotka na kruchym cieście

0

0 / 0

Gdy jesień na dobre gości za oknem taka szarlotka to najlepsze ciasto. Kruche ciasto z aromatycznymi jabłkami zawsze się udaje i znakomicie smakuje.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

1.50 kg jabłka

1 łyżecz. cynamon

1 łyżecz. proszek do pieczenia

3 szt. żółtko jaja kurzego

3 łyżka śmietana 18%

50 dag. mąka pszenna tortowa

25 dag. masło roślinne

15 dag. cukier puder

10 dag. cukier

Przygotowanie


1

Jabłka umyć, obrać i pokroić w plasterki, przełożyć do garnka, podlać niewielką ilością wody, dodać cukier i cynamon i poddusić tak, aby jabłka się rozgotowały.

2

Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem, dodać żółtka, cukier puder i śmietanę, zagnieść kruche ciasto.

3

Ciasto rozwałkować i 3/4 wyłożyć w blaszce (spód i boki). Na ciasto wyłożyć podduszone jabłka.

4

Pozostałe ciasto ułożyć na jabłkach. Ciasto piec przez 45- 50 minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły