Example thumb
0

Składniki

1.5 Kilograma
jabłka
1 Łyżeczka
cynamon
1 Łyżeczka
PROSZEK DO PIECZENIA
3 Sztuki
żółtko jaja kurzego
3 Łyżki
śmietana 18%
50 Dekagramów
mąka pszenna tortowa
25 Dekagramów
masło roślinne zwykłe kostka
15 Dekagramów
cukier puder
10 Dekagramów
cukier
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Jabłka umyć, obrać i pokroić w plasterki, przełożyć do garnka, podlać niewielką ilością wody, dodać cukier i cynamon i poddusić tak, aby jabłka się rozgotowały.
  2. Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem, dodać żółtka, cukier puder i śmietanę, zagnieść kruche ciasto.
  3. Ciasto rozwałkować i 3/4 wyłożyć w blaszce( spód i boki). Na ciasto wyłożyć podduszone jabłka.
  4. Pozostałe ciasto ułożyć na jabłkach. Ciasto piec przez 45- 50 minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Opis

Gdy jesień na dobre gości za oknem taka szarlotka to najlepsze ciasto.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!