SZARLOTKA NA CYNAMONOWYM CIEŚCIE
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
MalgorzataJedryka
![SZARLOTKA NA CYNAMONOWYM CIEŚCIE](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975822435.jpeg&w=3840&q=75)
PYSZNA SZARLOTKA NA KRUCHYM CYNAMONOWYM CIEŚCIE. Dodatek mielonych Cinisów sprawia, że nie tylko jabłka, ale nawet ciasto nabiera niepowtarzalnego smaku i aromatu!
0
0 / 0
PYSZNA SZARLOTKA NA KRUCHYM CYNAMONOWYM CIEŚCIE. Dodatek mielonych Cinisów sprawia, że nie tylko jabłka, ale nawet ciasto nabiera niepowtarzalnego smaku i aromatu!
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
300 g lubella mąka puszysta krupczatka
1 kostka margaryna zwykła
180 g lubella mlekołaki cinisy
4 szt. żółtko jaja kurzego
150 g cukier puder
70 dag. jabłka
1 łyżecz. cynamon
4 łyżka cukier kryształ
1 łyżecz. cukier puder do dekoracji
Przygotowanie
Lubella Mlekołaki Cinisy mielę na proszek. Dodaje do nich mąkę oraz cukier puder i mieszam. Dodaję żółtka i kostkę margaryny. Z podanych składników zagniatam ciasto i chłodzę w lodówce około 30 minut. 2/3 ciasta rozwałkowuje i wylepiam nim spód i boki formy do pieczenia. Ciasto nakłuwam widelcem i zapiekam jakieś 25 minut w 180 stopniach.
Jabłka łupię, usuwam gniazda nasienne i kroje w grubą kostkę, po czym podpiekam w rondlu aż zaczną się rozpadać. Wtedy dodaję cukier kryształ i cynamon.
Na podpieczone ciasto wykładam jabłka. 1/3 ciasta rozwałkowuję, kroję na podłużne paski i rozkładam na jabłkach w kratkę. Tak przygotowane ciasto piekę jeszcze kolejne 25 minut. Po upieczeniu posypuję cukrem pudrem!