0

Składniki

180 Gramów
ingridient
Lubella Mlekołaki Cinisy
300 Gramów
ingridient
Lubella Mąka puszysta krupczatka
1 Kostka
margaryna zwykła
4 Sztuki
żółtko jaja kurzego
150 Gramów
cukier puder
70 Dekagramów
jabłka
1 Łyżeczka
cynamon
4 Łyżki
Cukier kryształ
1 Łyżeczka
Cukier puder do dekoracji
Kalorie dla 1 porcji
101-200 kc
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Lubella Mlekołaki Cinisy mielę na proszek. Dodaje do nich mąkę oraz cukier puder i mieszam. Dodaję żółtka i kostkę margaryny. Z podanych składników zagniatam ciasto i chłodzę w lodówce około 30 minut. 2/3 ciasta rozwałkowuje i wylepiam nim spód i boki formy do pieczenia. Ciasto nakłuwam widelcem i zapiekam jakieś 25 minut w 180 stopniach.
  2. Jabłka łupię, usuwam gniazda nasienne i kroje w grubą kostkę, po czym podpiekam w rondlu aż zaczną się rozpadać. Wtedy dodaję cukier kryształ i cynamon.
  3. Na podpieczone ciasto wykładam jabłka. 1/3 ciasta rozwałkowuję, kroję na podłużne paski i rozkładam na jabłkach w kratkę. Tak przygotowane ciasto piekę jeszcze kolejne 25 minut. Po upieczeniu posypuję cukrem pudrem!

Opis

PYSZNA SZARLOTKA NA KRUCHYM CYNAMONOWYM CIEŚCIE. Dodatek mielonych Cinisów sprawia, że nie tylko jabłka, ale nawet ciasto nabiera niepowtarzalnego smaku i aromatu!

Podobne przepisy

Paczki

Przepis
Średni Do 3 godz
Paczki

Pączki z marmoladą

Przepis
Trudny Do 3 godz
Pączki z marmoladą

Odwrócone ciasto z jabłkami

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Odwrócone ciasto z jabłkami

Ciasto z masą brzoskwiniową

Przepis
Trudny Do 3 godz
Ciasto z masą brzoskwiniową

Pączki serowe

Przepis
Średni Do 1 godz
Pączki serowe

Cynamonowe zawijańce

Przepis
Średni Do 40 min
Cynamonowe zawijańce

Ptysie

Przepis
Średni Do 1 godz
Ptysie

Mazurek z inspirującym kremem serowo-cytrusowym i bakaliami

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Mazurek z inspirującym kremem serowo-cytrusowym i bakaliami

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!