SZARLOTKA NA CYNAMONOWYM CIEŚCIE

MalgorzataJedryka
SZARLOTKA NA CYNAMONOWYM CIEŚCIE

0

0 / 0

PYSZNA SZARLOTKA NA KRUCHYM CYNAMONOWYM CIEŚCIE. Dodatek mielonych Cinisów sprawia, że nie tylko jabłka, ale nawet ciasto nabiera niepowtarzalnego smaku i aromatu!

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

300 g lubella mąka puszysta krupczatka

1 kost. margaryna zwykła

180 g lubella mlekołaki cinisy

4 szt. żółtko jaja kurzego

150 g cukier puder

70 dek. jabłka

1 łyżeczka cynamon

4 łyżka cukier kryształ

1 łyżeczka cukier puder do dekoracji

Przygotowanie


1

Lubella Mlekołaki Cinisy mielę na proszek. Dodaje do nich mąkę oraz cukier puder i mieszam. Dodaję żółtka i kostkę margaryny. Z podanych składników zagniatam ciasto i chłodzę w lodówce około 30 minut. 2/3 ciasta rozwałkowuje i wylepiam nim spód i boki formy do pieczenia. Ciasto nakłuwam widelcem i zapiekam jakieś 25 minut w 180 stopniach.

2

Jabłka łupię, usuwam gniazda nasienne i kroje w grubą kostkę, po czym podpiekam w rondlu aż zaczną się rozpadać. Wtedy dodaję cukier kryształ i cynamon.

3

Na podpieczone ciasto wykładam jabłka. 1/3 ciasta rozwałkowuję, kroję na podłużne paski i rozkładam na jabłkach w kratkę. Tak przygotowane ciasto piekę jeszcze kolejne 25 minut. Po upieczeniu posypuję cukrem pudrem!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły