Szarlotka królewska
m7
Ciasto, które smakuje przy każdej okazji: na wspólnym spotkaniu z przyjaciółmi, jak również przy oficjalnym obiedzie - potrawa jak najbardziej sezonowa:)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1161
kcal
Białka
27
gram
Węglowodany
156
gram
Tłuszcze
52
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ciasto, które smakuje przy każdej okazji: na wspólnym spotkaniu z przyjaciółmi, jak również przy oficjalnym obiedzie - potrawa jak najbardziej sezonowa:)
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg jabłka
1 kostka margaryna zwykła
3 szkl. mąka pszenna
0.50 szkl. cukier
1 szt. cukier waniliowy
5 szt. białko jaja kurzego
2 łyżka proszek do pieczenia
2 łyżka kakao decomorreno
2 łyżka cynamon
1 łyżka cukier
Przygotowanie
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito na stolnicę, posiekać z margaryną.
Dodać żółtka, cukier i cukier waniliowy. Zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części. Do jednej z nich dodać kakao i wyrobić. Wszystkie części zawinąć w folię (każdą oddzielnie) i włożyć na godzinę do lodówki. Jedną część jasnego ciasta rozwałkować i przenieść do formy posmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.
Jabłka zetrzeć na "pazurkach", rozłożyć na cieście i posypać cynamonem. Na warstwę jabłeczną zetrzeć na tarce o dużych oczkach drugą część jasnego ciasta.
Białka ubić na sztywną pianę, w połowie ubijania dodając po łyżce cukru. Nałożyć na ciasto.
Ciasto kakaowe zetrzeć na tarce bezpośrednio na pianę z białek. Piec około godziny i 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1161
kcal
Białka
27
gram
Węglowodany
156
gram
Tłuszcze
52
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.