Szarlotka królewska

m7
Szarlotka królewska

0

0 / 0

Ciasto, które smakuje przy każdej okazji: na wspólnym spotkaniu z przyjaciółmi, jak również przy oficjalnym obiedzie - potrawa jak najbardziej sezonowa:)

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 kg jabłka

1 kost. margaryna zwykła

3 szkl. mąka pszenna

0.50 szkl. cukier

1 szt. cukier waniliowy

5 szt. białko jaja kurzego

2 łyżka proszek do pieczenia

2 łyżka kakao decomorreno

2 łyżka cynamon

1 łyżka cukier

Przygotowanie


1

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito na stolnicę, posiekać z margaryną.

2

Dodać żółtka, cukier i cukier waniliowy. Zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części. Do jednej z nich dodać kakao i wyrobić. Wszystkie części zawinąć w folię (każdą oddzielnie) i włożyć na godzinę do lodówki. Jedną część jasnego ciasta rozwałkować i przenieść do formy posmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.

3

Jabłka zetrzeć na "pazurkach", rozłożyć na cieście i posypać cynamonem. Na warstwę jabłeczną zetrzeć na tarce o dużych oczkach drugą część jasnego ciasta.

4

Białka ubić na sztywną pianę, w połowie ubijania dodając po łyżce cukru. Nałożyć na ciasto.

5

Ciasto kakaowe zetrzeć na tarce bezpośrednio na pianę z białek. Piec około godziny i 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły