0

Składniki

0.29 Kilograma
ingridient
mąka pszenna tortowa Lubella
1.07 Kilograma
jabłka
0.53 Szczypty
gałka muszkatołowa
0.53 Łyżeczki
PROSZEK DO PIECZENIA
0.53 Kostki
margaryna zwykła
0.53 Szklanki
cukier
0.53 Szklanki
woda
1.6 Sztuki
żółtko jaja kurzego
0.53 Sztuki
CUKIER WANILIOWY
0.53 Łyżki
śmietana 18%
0.53 Łyżki
smalec
1.6 Łyżki
cynamon
0.29 Łyżeczki
imbir
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Zagnieść kruche ciasto i wstawić je na 45 minut do lodówki: pół kg mąki, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 duża łyżka śmietany, 1 łyżka smalcu, 1 kostka margaryny, 3 żółtka, cukier waniliowy.
  2. Nadzienie: jabłka 2 kg, 2 lub 3 łyżki cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej, pół łyżeczki startego imbiru, pół lub szklanka wody. Wykonanie: jabłka kroimy w drobną kostkę i dusimy w rondelku wraz z przyprawami do miękkości.
  3. Spód i brzegi formy do tarty wykładamy ciastem, na to wykładamy jabłka, a na to pozostałe ciasto rozwałkowane i pocięte w paski. Pieczemy godzinę w temp. 180 stopni.

Opis

Przepis z tv trochę zmodyfikowany. Najlepiej smakuje z gałką lodów waniliowych. Do wypróbowania tego przepisu przekonała mnie urocza krateczka na wierzchu;-)))

Podobne przepisy

Sernik z makiem

Trudny Do 1 godz
Sernik z makiem

Pełnoziarnista babka z gruszką, jabłkami i lukrem malinowym

Łatwy Do 1 godz
Pełnoziarnista babka z gruszką, jabłkami i lukrem malinowym

Babka cytrynowo kakaowa

Średni Do 3 godz
Babka cytrynowo kakaowa

Babka wielkanocna

Łatwy Do 1 godz
Babka wielkanocna

Ciasto z masą brzoskwiniową

Trudny Do 3 godz
Ciasto z masą brzoskwiniową

Ekspresowe ciasto czekoladowe

Łatwy Do 1 godz
Ekspresowe ciasto czekoladowe

Fale Dunaju z owocami

Średni Do 3 godz
Fale Dunaju z owocami

Jabłecznik

Średni Do 1 godz
Jabłecznik

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!