Szarlotka korzenna
tyna
Szarlotka korzenna najlepiej smakuje z gałką lodów waniliowych. Poza znakomitym smakiem ciasto pięknie wygląda, dzięki krateczce na wierzchu a jego przyjemny zapach rozniesie się po całym domu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
392
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
59
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Szarlotka korzenna najlepiej smakuje z gałką lodów waniliowych. Poza znakomitym smakiem ciasto pięknie wygląda, dzięki krateczce na wierzchu a jego przyjemny zapach rozniesie się po całym domu.
13
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
2 kg jabłka
1 szczyp. gałka muszkatołowa
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 kostka margaryna zwykła
1 szkl. cukier
1 szkl. woda
3 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. cukier waniliowy
1 łyżka śmietana 18%
1 łyżka smalec
3 łyżka cynamon
0.50 kg mąka pszenna tortowa lubella
0.50 łyżecz. imbir
Przygotowanie
Zagnieść kruche ciasto i wstawić je na 45 minut do lodówki: pół kg mąki, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 duża łyżka śmietany, 1 łyżka smalcu, 1 kostka margaryny, 3 żółtka, cukier waniliowy.
Nadzienie: jabłka 2 kg, 2 lub 3 łyżki cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej, pół łyżeczki startego imbiru, pół lub szklanka wody. Jabłka kroimy w drobną kostkę i dusimy w rondelku wraz z przyprawami do miękkości.
Spód i brzegi formy do tarty wykładamy ciastem, na to wykładamy jabłka, a na to pozostałe ciasto rozwałkowane i pocięte w paski. Pieczemy godzinę w temp. 180 stopni.