0

Składniki

0.5 Kilograma
ingridient
mąka pszenna tortowa Lubella
2 Kilogramy
jabłka
1 Szczypta
gałka muszkatołowa
1 Łyżeczka
PROSZEK DO PIECZENIA
1 Kostka
margaryna zwykła
1 Szklanka
cukier
1 Szklanka
woda
3 Sztuki
żółtko jaja kurzego
1 Sztuka
CUKIER WANILIOWY
1 Łyżka
śmietana 18%
1 Łyżka
smalec
3 Łyżki
cynamon
0.5 Łyżeczki
imbir
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Zagnieść kruche ciasto i wstawić je na 45 minut do lodówki: pół kg mąki, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 duża łyżka śmietany, 1 łyżka smalcu, 1 kostka margaryny, 3 żółtka, cukier waniliowy.
  2. Nadzienie: jabłka 2 kg, 2 lub 3 łyżki cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej, pół łyżeczki startego imbiru, pół lub szklanka wody. Wykonanie: jabłka kroimy w drobną kostkę i dusimy w rondelku wraz z przyprawami do miękkości.
  3. Spód i brzegi formy do tarty wykładamy ciastem, na to wykładamy jabłka, a na to pozostałe ciasto rozwałkowane i pocięte w paski. Pieczemy godzinę w temp. 180 stopni.

Opis

Przepis z tv trochę zmodyfikowany. Najlepiej smakuje z gałką lodów waniliowych. Do wypróbowania tego przepisu przekonała mnie urocza krateczka na wierzchu;-)))

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!