Szarlotka korzenna

tyna
Szarlotka korzenna

0

0 / 0

Szarlotka korzenna najlepiej smakuje z gałką lodów waniliowych. Poza znakomitym smakiem ciasto pięknie wygląda, dzięki krateczce na wierzchu a jego przyjemny zapach rozniesie się po całym domu.

13

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

2 kg jabłka

1 szcz. gałka muszkatołowa

1 łyżeczka proszek do pieczenia

1 kost. margaryna zwykła

1 szkl. cukier

1 szkl. woda

3 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. cukier waniliowy

1 łyżka śmietana 18%

1 łyżka smalec

3 łyżka cynamon

0.50 kg mąka pszenna tortowa lubella

0.50 łyżeczka imbir

Przygotowanie


1

Zagnieść kruche ciasto i wstawić je na 45 minut do lodówki: pół kg mąki, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 duża łyżka śmietany, 1 łyżka smalcu, 1 kostka margaryny, 3 żółtka, cukier waniliowy.

2

Nadzienie: jabłka 2 kg, 2 lub 3 łyżki cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej, pół łyżeczki startego imbiru, pół lub szklanka wody. Jabłka kroimy w drobną kostkę i dusimy w rondelku wraz z przyprawami do miękkości.

3

Spód i brzegi formy do tarty wykładamy ciastem, na to wykładamy jabłka, a na to pozostałe ciasto rozwałkowane i pocięte w paski. Pieczemy godzinę w temp. 180 stopni.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły