Szarlotka budyniowa

m7
Szarlotka budyniowa

0

2 / 2

Szarlotka pełna pysznych jabłek z dodatkiem budyniu jest przepyszna. Warto spróbować takiej urozmaiconej wersji.

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

1 kg jabłka

1 łyżeczka proszek do pieczenia

1 l mleko

500 g mąka pszenna tortowa

150 g cukier puder

250 g masło

1 szt. cukier waniliowy

3 szt. jaja kurze całe

3 szt. budyń waniliowy

Przygotowanie


1

Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym, wbijamy jajka, wrzucamy masło i wyrabiamy ciasto. Następnie tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.

2

2/5 ciasta przeznaczamy na wyłożenie dna tortownicy, natomiast 1/5 ciasta wykładamy boki tortownicy (na wysokość 6 cm).

3

Bierzemy talerz o średnicy zbliżonej do średnicy tortownicy, również wykładamy papierem do pieczenia i na nim formujemy z pozostałego ciasta koło wielkości talerza. Zarówno tortownicę z ciastem, jak i talerz wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

4

Jabłka obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę usuwając gniazda nasienne.

5

Z 1 litra mleka i 3 torebek budyniu przygotowujemy w tradycyjny sposób budyń.

6

Pokrojone jabłka rozkładamy równomiernie w tortownicy wyciągniętej po schłodzeniu z lodówki i zalewamy gorącym budyniem. Następnie całość przykrywamy ciastem z talerza sklejając delikatnie ciasto na rancie.

7

W piekarniku elektrycznym pieczemy na najniższym poziomie, grzanie góra-dół, bez termoobiegu, 75 minut (po tym czasie góra powinna być równomiernie zarumieniona) w temperaturze 180 stopni.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły