Szarlotka budyniowa

m7

Szarlotka pełna pysznych jabłek z dodatkiem budyniu jest przepyszna. Warto spróbować takiej urozmaiconej wersji.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
471
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
60
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
2 / 2
Szarlotka pełna pysznych jabłek z dodatkiem budyniu jest przepyszna. Warto spróbować takiej urozmaiconej wersji.
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
1 kg jabłka
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 l mleko
500 g mąka pszenna tortowa
150 g cukier puder
250 g masło
1 szt. cukier waniliowy
3 szt. jaja kurze całe
3 szt. budyń waniliowy
Przygotowanie
Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym, wbijamy jajka, wrzucamy masło i wyrabiamy ciasto. Następnie tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
2/5 ciasta przeznaczamy na wyłożenie dna tortownicy, natomiast 1/5 ciasta wykładamy boki tortownicy (na wysokość 6 cm).
Bierzemy talerz o średnicy zbliżonej do średnicy tortownicy, również wykładamy papierem do pieczenia i na nim formujemy z pozostałego ciasta koło wielkości talerza. Zarówno tortownicę z ciastem, jak i talerz wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Jabłka obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę usuwając gniazda nasienne.
Z 1 litra mleka i 3 torebek budyniu przygotowujemy w tradycyjny sposób budyń.
Pokrojone jabłka rozkładamy równomiernie w tortownicy wyciągniętej po schłodzeniu z lodówki i zalewamy gorącym budyniem. Następnie całość przykrywamy ciastem z talerza sklejając delikatnie ciasto na rancie.
W piekarniku elektrycznym pieczemy na najniższym poziomie, grzanie góra-dół, bez termoobiegu, 75 minut (po tym czasie góra powinna być równomiernie zarumieniona) w temperaturze 180 stopni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
471
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
60
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.