Szarlotka błyskawiczna

m7
Szarlotka błyskawiczna

0

0 / 0

Bardzo prosty i szybki sposób na zrobienie smacznej szarlotki. Właściwie to nie szarlotka z prawdziwego zdarzenia tylko ciasto z jabłkami.

10

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


25 porcji

Składniki

1 kg jabłka

2 łyżecz. proszek do pieczenia

3 łyżecz. cynamon

3 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna

0.75 szkl. cukier

4 szt. jaja kurze całe

1 szt. cukier waniliowy

3 łyżka cukier puder

2 łyżka mąka ziemniaczana

17 dag. margaryna zwykła

Przygotowanie


1

Do miski z mąką nasypać proszku, cukru. Wymieszać. Dodać żółtka margarynę. Posiekać. Wyrobić. Wstawić do lodówki.

2

Owoce zetrzeć na grubych "oczkach" tarki. Wymieszać z cynamonem.

3

Ubić pianę z białek. Dodać cukier puder i mąkę ziemniaczaną.

4

Na blachę o wymiarach ok.40x30cm wyłożyć papier pergaminowy. Na grubych oczkach tarki zetrzeć 2/3 ciasta. Na to nałożyć owoce. Przykryć je piana z białek. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta.

5

Piec 50minut w 180 stopniach.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

184

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

28

gram

Tłuszcze

7

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły