Szarlotka bez mąki i cukru
bartek
Szarlotka bez mąki i cukru? Brzmi niewykonalnie, a jednak! Przed Wami przepis na wspaniałą szarlotkę dla osób na diecie bezglutenowej i bezcukrowej, ale nie tylko. Warto spróbować!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
542
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
90
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.6 / 23
Szarlotka bez mąki i cukru? Brzmi niewykonalnie, a jednak! Przed Wami przepis na wspaniałą szarlotkę dla osób na diecie bezglutenowej i bezcukrowej, ale nie tylko. Warto spróbować!
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
2 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szkl. nasiona słonecznika
15 szt. jabłka
2 szt. jaja kurze całe
1 szt. banan
2 łyżka śmietana
1 łyżka cynamon
1 łyżka gałka muszkatołowa
0.50 szkl. kasza manna
Przygotowanie
Jabłka obrać, pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na patelni, aby nie straciły struktury kostki. Dodać łyżkę cynamonu i łyżkę gałki muszkatołowej.
Jabłka wyłożyć na blachę posmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia.
Zblendować słonecznik na mąkę. Następnie do miski dodać kaszę mannę, proszek do pieczenia, jaja, banana, łyżeczkę cynamonu, śmietanę i zmiksować do uzyskania jednolitej dość gęstej masy.
Wylać na jabłka ciasto, a na wierzch ciasta kłaść wiórki masła.
Szarlotkę piec przez 30 minut w temp. 180 stopni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
542
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
90
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.