Szarlotka bez mąki i cukru
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
bartek
![Szarlotka bez mąki i cukru](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973781688.jpeg&w=3840&q=75)
Szarlotka bez mąki i cukru? Brzmi niewykonalnie, a jednak! Przed Wami przepis na wspaniałą szarlotkę dla osób na diecie bezglutenowej i bezcukrowej, ale nie tylko. Warto spróbować!
0
3.6 / 23
Szarlotka bez mąki i cukru? Brzmi niewykonalnie, a jednak! Przed Wami przepis na wspaniałą szarlotkę dla osób na diecie bezglutenowej i bezcukrowej, ale nie tylko. Warto spróbować!
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
2 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szkl. nasiona słonecznika
15 szt. jabłka
2 szt. jaja kurze całe
1 szt. banan
2 łyżka śmietana
1 łyżka cynamon
1 łyżka gałka muszkatołowa
0.50 szkl. kasza manna
Przygotowanie
Jabłka obrać, pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na patelni, aby nie straciły struktury kostki. Dodać łyżkę cynamonu i łyżkę gałki muszkatołowej.
Jabłka wyłożyć na blachę posmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia.
Zblendować słonecznik na mąkę. Następnie do miski dodać kaszę mannę, proszek do pieczenia, jaja, banana, łyżeczkę cynamonu, śmietanę i zmiksować do uzyskania jednolitej dość gęstej masy.
Wylać na jabłka ciasto, a na wierzch ciasta kłaść wiórki masła.
Szarlotkę piec przez 30 minut w temp. 180 stopni.