Szarlotka

m7

Szarlotka z dodatkiem rodzynek na kruchym cieście jest pyszna, sycąca i aromatyczna. Warto wypróbować ten przepis.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
409
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
64
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4 / 1
Szarlotka z dodatkiem rodzynek na kruchym cieście jest pyszna, sycąca i aromatyczna. Warto wypróbować ten przepis.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
1 łyżecz. proszek do pieczenia
500 g lubella mąka puszysta uniwersalna
200 g masło
150 g cukier
2 szt. żółtko jaja kurzego
8 szt. jabłka
1 szt. cukier waniliowy
2 łyżka cynamon
1 łyżka śmietana 18%
0.50 szkl. rodzynki
Przygotowanie
Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier i żółtka, na końcu śmietanę. Szybko wyrobić zwartą kulę i odstawić do lodówki na minimum 30 min. Ciasto podzielić na 3 części.
Wylepić tortownicę 2/3 ciasta, a 1/3 wstawić do zamrażarki. Tortownicę (średnica 22 cm) wyłożoną ciastem wstawić do lodówki. 2/3 jabłek pokroić w średnią kostkę, resztę zetrzeć na grubej tarce. Przesypać cukrem i cynamonem, dodać sparzone rodzynki i odstawić na ok. 30 min. Po tym czasie odcisnąć sok z jabłek i wyłożyć je do tortownicy wylepionej ciastem i lekko ugnieść.
Pozostałe ciasto (z zamrażarki) zetrzeć na grubej tarce na wierzch. Wstawić na ok. godzinę do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni C. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.