Szarlotka
m7

Szarlotka z dodatkiem rodzynek na kruchym cieście jest pyszna, sycąca i aromatyczna. Warto wypróbować ten przepis.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
409
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
64
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Średnia 4 / 1
Oceń!
Szarlotka z dodatkiem rodzynek na kruchym cieście jest pyszna, sycąca i aromatyczna. Warto wypróbować ten przepis.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
1 łyżecz. proszek do pieczenia
500 g lubella mąka puszysta uniwersalna
200 g masło
150 g cukier
2 szt. żółtko jaja kurzego
8 szt. jabłka
1 szt. cukier waniliowy
2 łyżka cynamon
1 łyżka śmietana 18%
0.50 szkl. rodzynki
Przygotowanie
Kroki
Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier i żółtka, na końcu śmietanę. Szybko wyrobić zwartą kulę i odstawić do lodówki na minimum 30 min. Ciasto podzielić na 3 części.
Wylepić tortownicę 2/3 ciasta, a 1/3 wstawić do zamrażarki. Tortownicę (średnica 22 cm) wyłożoną ciastem wstawić do lodówki. 2/3 jabłek pokroić w średnią kostkę, resztę zetrzeć na grubej tarce. Przesypać cukrem i cynamonem, dodać sparzone rodzynki i odstawić na ok. 30 min. Po tym czasie odcisnąć sok z jabłek i wyłożyć je do tortownicy wylepionej ciastem i lekko ugnieść.
Pozostałe ciasto (z zamrażarki) zetrzeć na grubej tarce na wierzch. Wstawić na ok. godzinę do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni C. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
409
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
64
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.