Szarlotka

m7
Szarlotka

0

4 / 1

Szarlotka z dodatkiem rodzynek na kruchym cieście jest pyszna, sycąca i aromatyczna. Warto wypróbować ten przepis.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

1 łyżeczka proszek do pieczenia

500 g lubella mąka puszysta uniwersalna

200 g masło

150 g cukier

2 szt. żółtko jaja kurzego

8 szt. jabłka

1 szt. cukier waniliowy

2 łyżka cynamon

1 łyżka śmietana 18%

0.50 szkl. rodzynki

Przygotowanie


1

Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier i żółtka, na końcu śmietanę. Szybko wyrobić zwartą kulę i odstawić do lodówki na minimum 30 min. Ciasto podzielić na 3 części.

2

Wylepić tortownicę 2/3 ciasta, a 1/3 wstawić do zamrażarki. Tortownicę (średnica 22 cm) wyłożoną ciastem wstawić do lodówki. 2/3 jabłek pokroić w średnią kostkę, resztę zetrzeć na grubej tarce. Przesypać cukrem i cynamonem, dodać sparzone rodzynki i odstawić na ok. 30 min. Po tym czasie odcisnąć sok z jabłek i wyłożyć je do tortownicy wylepionej ciastem i lekko ugnieść.

3

Pozostałe ciasto (z zamrażarki) zetrzeć na grubej tarce na wierzch. Wstawić na ok. godzinę do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni C. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły