1

Składniki

1 Kilogram
jabłka
2 Łyżeczki
cynamon
2 Sztuki
żółtko jaja kurzego
4 Łyżki
cukier
50 Dekagramów
mąka pszenna tortowa
25 Dekagramów
masło
15 Dekagramów
cukier
10 Dekagramów
śmietana 18%
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Obrane i starte na tartce jabłka rozgotować z odrobiną wody dodać cynamon i cukier do smaku. można jeszcze dodać dowolną galaretkę (sam proszek).
  2. Przygotować ciasto kruche i podzielić je na dwie części. schłodzić w lodówce ok.30 minut.
  3. Jedną część cienko rozwałkować wyłożyć na blaszce i zapiec.
  4. Potem wyłożyć masę jabłkową.
  5. Drugą część można na tartce. Upiec.
  6. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Opis

pyszne ciasto do kawy szczególnie na jesienne deszczowe dni

Podobne przepisy

Ciasteczka adwentowe

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Ciasteczka adwentowe

Cynamonowe crumble z jabłkami i lodami waniliowymi

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Cynamonowe crumble z jabłkami i lodami waniliowymi

Puszysta tarta z jabłkami!

Przepis
Średni Do 1 godz
Puszysta tarta z jabłkami!

Tosty francuskie z domową konfiturą z jabłek

Przepis
Łatwy Do 40 min
Tosty francuskie z domową konfiturą z jabłek

Ciasto z masą brzoskwiniową

Przepis
Trudny Do 3 godz
Ciasto z masą brzoskwiniową

Orzeszki

Przepis
Średni Do 1 godz
Orzeszki

Pączki grodzieńskie

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Pączki grodzieńskie

Pączki mojej babci

Przepis
Średni Do 1 godz
Pączki mojej babci

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!