Szarlotka
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Szarlotka](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976609631.jpeg&w=3840&q=75)
Szarlotka to królowa wśród ciast - jest pyszna, aromatyczna, po prostu najlepsza. Polecamy przepis na szarlotkę, którą zrobisz szybki i bez problemów.
1
0 / 0
Szarlotka to królowa wśród ciast - jest pyszna, aromatyczna, po prostu najlepsza. Polecamy przepis na szarlotkę, którą zrobisz szybki i bez problemów.
8
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
24 porcje
Składniki
2 kg jabłka
2 łyżecz. proszek do pieczenia
2 łyżecz. cynamon
3 szt. żółtko jaja kurzego
8 łyżka śmietana
60 dag. lubella mąka puszysta uniwersalna
30 dag. margaryna zwykła
12 dag. cukier puder
Przygotowanie
Z podanych składników zarabiamy ciasto. Schładzamy w lodówce, dzielimy na dwie części. Jedną część wałkujemy i wykładamy spód brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy białkiem i posypujemy mąką.
Wykładamy na to jabłka pokrojone w cienkie pół plasterki lub starte na tarce. Wałkujemy drugą część ciasta i przykrywamy jabłka. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach.