Szarlotka

m7
Szarlotka

1

0 / 0

Szarlotka to królowa wśród ciast - jest pyszna, aromatyczna, po prostu najlepsza. Polecamy przepis na szarlotkę, którą zrobisz szybki i bez problemów.

8

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


24 porcje

Składniki

2 kg jabłka

2 łyżeczka proszek do pieczenia

2 łyżeczka cynamon

3 szt. żółtko jaja kurzego

8 łyżka śmietana

60 dek. lubella mąka puszysta uniwersalna

30 dek. margaryna zwykła

12 dek. cukier puder

Przygotowanie


1

Z podanych składników zarabiamy ciasto. Schładzamy w lodówce, dzielimy na dwie części. Jedną część wałkujemy i wykładamy spód brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy białkiem i posypujemy mąką.

2

Wykładamy na to jabłka pokrojone w cienkie pół plasterki lub starte na tarce. Wałkujemy drugą część ciasta i przykrywamy jabłka. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły