Szarlotka
m7
1
0 / 0
0
Szarlotka to królowa wśród ciast - jest pyszna, aromatyczna, po prostu najlepsza. Polecamy przepis na szarlotkę, którą zrobisz szybki i bez problemów.
8
Składniki
360 min
Przygotowanie
?
Kcal/porcja
Składniki
24 porcje
Składniki
2 kg jabłka
2 łyżeczka proszek do pieczenia
2 łyżeczka cynamon
3 szt żółtko jaja kurzego
8 łyżka śmietana
60 dek. lubella mąka puszysta uniwersalna
30 dek. margaryna zwykła
12 dek. cukier puder
Przygotowanie
Z podanych składników zarabiamy ciasto. Schładzamy w lodówce, dzielimy na dwie części. Jedną część wałkujemy i wykładamy spód brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy białkiem i posypujemy mąką.
Wykładamy na to jabłka pokrojone w cienkie pół plasterki lub starte na tarce. Wałkujemy drugą część ciasta i przykrywamy jabłka. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach.