Szarlotka
m7
Prosta do przygotowania szarlotka na kruchym cieście. Smakuje rewelacyjnie i pachnie obłędnie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
3646
kcal
Białka
45
gram
Węglowodany
407
gram
Tłuszcze
206
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Prosta do przygotowania szarlotka na kruchym cieście. Smakuje rewelacyjnie i pachnie obłędnie.
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
4 szt. żółtko jaja kurzego
450 dag. mąka pszenna tortowa
300 dag. masło roślinne
150 dag. cukier puder
1 kg jabłka
Przygotowanie
Zagnieść ciasto z podanych składników i schłodzić.
Wylepić posmarowaną tłuszczem blachę połową ciasta.
Nakłuć widelcem ciasto na blaszce.
Piec ok. 10-15 minut w 200 stopniach C.
Upieczony spód szarlotki wyjąć z pieca i wystudzić.
Wyłożyć jabłka i resztę ciasta.
Piec jeszcze ok. 45 minut w temp. 180 stopni C.
Gotową szarlotkę posypać cukrem pudrem.
Można podawać na zimno lub na gorąco z lodami i bitą śmietaną.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
3646
kcal
Białka
45
gram
Węglowodany
407
gram
Tłuszcze
206
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.