Szarlotka
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Szarlotka](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973216674.jpeg&w=3840&q=75)
Prosta do przygotowania szarlotka na kruchym cieście. Smakuje rewelacyjnie i pachnie obłędnie.
0
0 / 0
Prosta do przygotowania szarlotka na kruchym cieście. Smakuje rewelacyjnie i pachnie obłędnie.
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
4 szt. żółtko jaja kurzego
450 dag. mąka pszenna tortowa
300 dag. masło roślinne
150 dag. cukier puder
1 kg jabłka
Przygotowanie
Zagnieść ciasto z podanych składników i schłodzić.
Wylepić posmarowaną tłuszczem blachę połową ciasta.
Nakłuć widelcem ciasto na blaszce.
Piec ok. 10-15 minut w 200 stopniach C.
Upieczony spód szarlotki wyjąć z pieca i wystudzić.
Wyłożyć jabłka i resztę ciasta.
Piec jeszcze ok. 45 minut w temp. 180 stopni C.
Gotową szarlotkę posypać cukrem pudrem.
Można podawać na zimno lub na gorąco z lodami i bitą śmietaną.