Szarlotka

m7
Szarlotka

0

0 / 0

Prosta do przygotowania szarlotka na kruchym cieście. Smakuje rewelacyjnie i pachnie obłędnie.

6

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

1 szcz. sól

4 szt. żółtko jaja kurzego

450 dek. mąka pszenna tortowa

300 dek. masło roślinne

150 dek. cukier puder

1 kg jabłka

Przygotowanie


1

Zagnieść ciasto z podanych składników i schłodzić.

2

Wylepić posmarowaną tłuszczem blachę połową ciasta.

3

Nakłuć widelcem ciasto na blaszce.

4

Piec ok. 10-15 minut w 200 stopniach C.

5

Upieczony spód szarlotki wyjąć z pieca i wystudzić.

6

Wyłożyć jabłka i resztę ciasta.

7

Piec jeszcze ok. 45 minut w temp. 180 stopni C.

8

Gotową szarlotkę posypać cukrem pudrem.

9

Można podawać na zimno lub na gorąco z lodami i bitą śmietaną.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły