Szakszuka ze szpinakiem, serem i cukinią
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
kontakt_1
![Szakszuka ze szpinakiem, serem i cukinią](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975669919.jpeg&w=3840&q=75)
1
3 / 8
13
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szt. pomidor
50 g szpinak
1 szt. ząbek czosnku
50 g ser feta
0.50 szt. cukinia
3 szt. jaja kurze całe
1 szczyp. sól, pieprz
1 szczyp. kmin rzymski
1 szczyp. papryka ostra mielona
1 szczyp. kolendra
1 szczyp. szczypiorek
1 łyżka oliwa z oliwek
1 opak. sok pomarańczowy tymbark
Przygotowanie
Pomidora obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy go na patelni na łyżce oliwy.
Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz szpinak i podsmażamy.
Cukinię myjemy, przekrajamy, usuwamy nasiona i kroimy w średniej wielkości kostkę.
Dodajemy do szpinaku i podsmażamy aż lekko zmięknie - czyli około 4 minuty.
Dodajemy przyprawy oraz pokrojoną w ok.1 cm. kostkę fetę.
Na patelni robimy 3 dołeczki, do których wbijamy po 1 jajku. Jajka solimy i podgrzewamy całość aż jajka się zetną.
Podajemy na patelni posypaną posiekanym szczypiorkiem.