Szakszuka ze szpinakiem, serem i cukinią

kontakt_1
Szakszuka ze szpinakiem, serem i cukinią

1

3 / 8

13

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 szt. pomidor

50 g szpinak

1 szt. ząbek czosnku

50 g ser feta

0.50 szt. cukinia

3 szt. jaja kurze całe

1 szcz. sól, pieprz

1 szcz. kmin rzymski

1 szcz. papryka ostra mielona

1 szcz. kolendra

1 szcz. szczypiorek

1 łyżka oliwa z oliwek

1 opak. sok pomarańczowy tymbark

Przygotowanie


1

Pomidora obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy go na patelni na łyżce oliwy.

2

Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz szpinak i podsmażamy.

3

Cukinię myjemy, przekrajamy, usuwamy nasiona i kroimy w średniej wielkości kostkę.

4

Dodajemy do szpinaku i podsmażamy aż lekko zmięknie - czyli około 4 minuty.

5

Dodajemy przyprawy oraz pokrojoną w ok.1 cm. kostkę fetę.

6

Na patelni robimy 3 dołeczki, do których wbijamy po 1 jajku. Jajka solimy i podgrzewamy całość aż jajka się zetną.

7

Podajemy na patelni posypaną posiekanym szczypiorkiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły