Szakszuka ze szpinakiem, serem i cukinią
kontakt_1
Wartości odżywcze na porcję
Energia
511
kcal
Białka
18
gram
Węglowodany
58
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
3 / 8
13
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szt. pomidor
50 g szpinak
1 szt. ząbek czosnku
50 g ser feta
0.50 szt. cukinia
3 szt. jaja kurze całe
1 szczyp. sól, pieprz
1 szczyp. kmin rzymski
1 szczyp. papryka ostra mielona
1 szczyp. kolendra
1 szczyp. szczypiorek
1 łyżka oliwa z oliwek
1 opak. sok pomarańczowy tymbark
Przygotowanie
Pomidora obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy go na patelni na łyżce oliwy.
Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz szpinak i podsmażamy.
Cukinię myjemy, przekrajamy, usuwamy nasiona i kroimy w średniej wielkości kostkę.
Dodajemy do szpinaku i podsmażamy aż lekko zmięknie - czyli około 4 minuty.
Dodajemy przyprawy oraz pokrojoną w ok.1 cm. kostkę fetę.
Na patelni robimy 3 dołeczki, do których wbijamy po 1 jajku. Jajka solimy i podgrzewamy całość aż jajka się zetną.
Podajemy na patelni posypaną posiekanym szczypiorkiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
511
kcal
Białka
18
gram
Węglowodany
58
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.