Szakszuka ze szpinakiem, serem i cukinią

kontakt_1
Szakszuka ze szpinakiem, serem i cukinią

Średnia 3 / 8

Oceń!

13

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 szt. pomidor

50 g szpinak

1 szt. ząbek czosnku

50 g ser feta

0.50 szt. cukinia

3 szt. jaja kurze całe

1 szczyp. sól, pieprz

1 szczyp. kmin rzymski

1 szczyp. papryka ostra mielona

1 szczyp. kolendra

1 szczyp. szczypiorek

1 łyżka oliwa z oliwek

1 opak. sok pomarańczowy tymbark

Przygotowanie


Pomidora obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy go na patelni na łyżce oliwy.

Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz szpinak i podsmażamy.

Cukinię myjemy, przekrajamy, usuwamy nasiona i kroimy w średniej wielkości kostkę.

Dodajemy do szpinaku i podsmażamy aż lekko zmięknie - czyli około 4 minuty.

Dodajemy przyprawy oraz pokrojoną w ok.1 cm. kostkę fetę.

Na patelni robimy 3 dołeczki, do których wbijamy po 1 jajku. Jajka solimy i podgrzewamy całość aż jajka się zetną.

Podajemy na patelni posypaną posiekanym szczypiorkiem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

511

kcal

Białka

18

gram

Węglowodany

58

gram

Tłuszcze

21

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły