Szakszuka ze szpinakiem, serem i cukinią
kontakt_1
1
3 / 8
13
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szt. pomidor
50 g szpinak
1 szt. ząbek czosnku
50 g ser feta
0.50 szt. cukinia
3 szt. jaja kurze całe
1 szcz. sól, pieprz
1 szcz. kmin rzymski
1 szcz. papryka ostra mielona
1 szcz. kolendra
1 szcz. szczypiorek
1 łyżka oliwa z oliwek
1 opak. sok pomarańczowy tymbark
Przygotowanie
Pomidora obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy go na patelni na łyżce oliwy.
Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz szpinak i podsmażamy.
Cukinię myjemy, przekrajamy, usuwamy nasiona i kroimy w średniej wielkości kostkę.
Dodajemy do szpinaku i podsmażamy aż lekko zmięknie - czyli około 4 minuty.
Dodajemy przyprawy oraz pokrojoną w ok.1 cm. kostkę fetę.
Na patelni robimy 3 dołeczki, do których wbijamy po 1 jajku. Jajka solimy i podgrzewamy całość aż jajka się zetną.
Podajemy na patelni posypaną posiekanym szczypiorkiem.