Szakszuka w stylu włoskim z ndują

Łowicz
Szakszuka w stylu włoskim z ndują

0

0 / 0

Szakszuka w stylu włoskim z ndują to aromatyczne i pikantne danie inspirowane kuchnią południowych Włoch. Soczysta nduja – kalabryjska kiełbasa o intensywnym smaku – idealnie łączy się z pomidorowym sosem, świeżą bazylią i delikatnie ściętym jajkiem. To szybki przepis na śniadanie, lunch lub kolację, gotowy w mniej niż 20 minut. Jeśli lubisz klasyczną szakszukę, ten włoski twist z pewnością Cię zachwyci! Doskonała propozycja dla fanów kuchni śródziemnomorskiej i prostych dań z charakterem.

8

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

2 szt. jaja

40 g kiełbasa nduja

200 g przecier pomidorowy łowicz

1 łyżka oliwa

0.50 szt. cebula czerwona

1 szt. ząbek czosnku

1 pęcz. świeża bazylia

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Na oliwie przesmaż posiekaną w drobną kostkę cebulę i pokrojony w plastry czosnek.

2

Dodaj pokrojoną w kostkę nduję i smaż, aż się rozpuści.

3

Dodaj przecier pomidorowy.

4

Wrzuć kilka listków bazylii.

5

Wbij dwa jajka, przykryj patelnię i podgrzewaj, aż białko się zetnie, ale żółtko pozostanie nadal płynne – około 2–3 minuty.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły