Szakszuka w stylu włoskim z ndują

Łowicz

Szakszuka w stylu włoskim z ndują to aromatyczne i pikantne danie inspirowane kuchnią południowych Włoch. Soczysta nduja – kalabryjska kiełbasa o intensywnym smaku – idealnie łączy się z pomidorowym sosem, świeżą bazylią i delikatnie ściętym jajkiem. To szybki przepis na śniadanie, lunch lub kolację, gotowy w mniej niż 20 minut. Jeśli lubisz klasyczną szakszukę, ten włoski twist z pewnością Cię zachwyci! Doskonała propozycja dla fanów kuchni śródziemnomorskiej i prostych dań z charakterem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Szakszuka w stylu włoskim z ndują to aromatyczne i pikantne danie inspirowane kuchnią południowych Włoch. Soczysta nduja – kalabryjska kiełbasa o intensywnym smaku – idealnie łączy się z pomidorowym sosem, świeżą bazylią i delikatnie ściętym jajkiem. To szybki przepis na śniadanie, lunch lub kolację, gotowy w mniej niż 20 minut. Jeśli lubisz klasyczną szakszukę, ten włoski twist z pewnością Cię zachwyci! Doskonała propozycja dla fanów kuchni śródziemnomorskiej i prostych dań z charakterem.
8
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
2 szt. jaja
40 g kiełbasa nduja
200 g przecier pomidorowy łowicz
1 łyżka oliwa
0.50 szt. cebula czerwona
1 szt. ząbek czosnku
1 pęcz. świeża bazylia
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Na oliwie przesmaż posiekaną w drobną kostkę cebulę i pokrojony w plastry czosnek.
Dodaj pokrojoną w kostkę nduję i smaż, aż się rozpuści.
Dodaj przecier pomidorowy.
Wrzuć kilka listków bazylii.
Wbij dwa jajka, przykryj patelnię i podgrzewaj, aż białko się zetnie, ale żółtko pozostanie nadal płynne – około 2–3 minuty.