SZAKSZUKA

kontakt_5
SZAKSZUKA

1

0 / 0

Poznaj smaki Tunezji, Maroko i Egiptu – spróbuj Szakszuki, czyli pożywnego i zdrowego śniadania. Jajka z pomidorami to smaczne i ulubione danie z jednej patelni wielu Polaków!

8

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 łyżka olej

0.50 szt. cebula

2 szt. liść laurowy

3 szt. ziele angielskie

1 opak. passata włocławek

0.50 łyżecz. cukier

1 szczyp. sól

1 pęcz. natka pietruszki

Przygotowanie


1

Na oleju szklimy pokrojoną w piórka cebulę.

2

Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz passatę.

3

Doprawiamy cukrem i solą i dusimy około 5 minut.

4

Na wierzch wbijamy jajka.

5

Zmniejszamy ogień i patelnię przykrywamy pokrywką.

6

Dusimy, aż białka jajek będą ścięte.

7

Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

8

Podajemy z pieczywem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

183

kcal

Białka

1

gram

Węglowodany

22

gram

Tłuszcze

8

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły