Syta zapiekanka z ravioli
m7
Ravioli w zapiekance z serem i pieczarkami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
405
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
32
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Ravioli w zapiekance z serem i pieczarkami.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
9 porcji
Składniki
500 śmietana 18%
1 szczyp. sól, pieprz
500 g makaron ravioli
500 g pieczarki
250 g ser żółty
5 szt. cebula
4 szt. ząbek czosnku
3 łyżka oregano
1 łyżka oliwa
Przygotowanie
Ravioli ugotować al dente, odcedzić, przelać wodą.
Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na patelni do miękkości. Pieczarki pokroić w talarki i smażyć na oliwie aż odparuje woda. Doprawić solą i pieprzem.
Naczynie wysmarować tłuszczem, wsypać cebulę i pieczarki, wymieszać, wcisnąć czosnek i ponownie wymieszać. Doprawić. Wlać śmietanę, wymieszać. Sos ma być gęsty.
Dodać ravioli, wymieszać dokładnie. Wsypać dużo oregano. Do środka zetrzeć trochę sera i wymieszać wszystko. Doprawić do smaku.
Na wierzch zetrzeć sporo sera. Przykryć i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 15 minut. Następnie odkryć i poczekać aż ser się zarumieni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
405
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
32
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.