Syrop z pigwy
EkspertOdKuchni
Syrop pigwowy to świetny sposób na zamknięcie smaku jesieni w słoiku. Jego słodko-kwaśny smak doskonale pasuje do herbaty, lemoniady, deserów lub nasączania ciast. Pigwa to źródło witaminy C i przeciwutleniaczy, dlatego szczególnie warto ją włączyć do swojego jesienno-zimowego menu, kiedy chcemy weprzeć swoją odporność.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
3050
kcal
Białka
b/d
0Węglowodany
766
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Syrop pigwowy to świetny sposób na zamknięcie smaku jesieni w słoiku. Jego słodko-kwaśny smak doskonale pasuje do herbaty, lemoniady, deserów lub nasączania ciast. Pigwa to źródło witaminy C i przeciwutleniaczy, dlatego szczególnie warto ją włączyć do swojego jesienno-zimowego menu, kiedy chcemy weprzeć swoją odporność.
3
Składniki
20 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
1 kg pigwa
600 g cukier
2 szt. cytryna
Przygotowanie
Pigwę myjemy i kroimy w plastry, usuwając przy tym gniazda nasienne.
Pokrojoną pigwę wsypujemy do słoika, zasypujemy cukrem i wlewamy sok z cytryn.
Słoik odstawiamy na minimum 24 godziny, od czasu do czasu potrząsając nim, aby cukier dobrze się rozpuścił.
Po tym czasie syrop jest gotowy do użycia. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu lub w lodówce.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
3050
kcal
Białka
b/d
0Węglowodany
766
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.