Syrop z pigwy

EkspertOdKuchni
Syrop z pigwy

0

0 / 0

Syrop pigwowy to świetny sposób na zamknięcie smaku jesieni w słoiku. Jego słodko-kwaśny smak doskonale pasuje do herbaty, lemoniady, deserów lub nasączania ciast. Pigwa to źródło witaminy C i przeciwutleniaczy, dlatego szczególnie warto ją włączyć do swojego jesienno-zimowego menu, kiedy chcemy weprzeć swoją odporność.

3

Składniki

20 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

1 kg pigwa

600 g cukier

2 szt. cytryna

Przygotowanie


1

Pigwę myjemy i kroimy w plastry, usuwając przy tym gniazda nasienne.

2

Pokrojoną pigwę wsypujemy do słoika, zasypujemy cukrem i wlewamy sok z cytryn.

3

Słoik odstawiamy na minimum 24 godziny, od czasu do czasu potrząsając nim, aby cukier dobrze się rozpuścił.

4

Po tym czasie syrop jest gotowy do użycia. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu lub w lodówce.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

3050

kcal

Białka

b/d

0

Węglowodany

766

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły