Syrop piernikowy

EkspertOdKuchni
Syrop piernikowy

1

0 / 0

Syrop piernikowy to aromatyczny dodatek, który błyskawicznie wprowadza świąteczny klimat do kawy, herbaty, owsianki czy deserów. Łączy w sobie cynamon, imbir, anyż, kardamon i ziele angielskie, przez co świetnie sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym. Idealny na prezent – wystarczy przelać do buteleczki i dodać etykietę.

7

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

200 g cukier trzcinowy

20 g świeży imbir

2 szt. gwiazdki anyżu

0.50 łyżecz. kardamon mielony

1 łyżecz. cynamon

4 szt. ziarenka ziela angielskiego

200 ml wrzątek

Przygotowanie


1

Do garnka wsyp cukier trzcinowy i dodaj wszystkie przyprawy: plasterki świeżego imbiru, gwiazdki anyżu, kardamon, cynamon i ziele angielskie.

2

Zalej całość wrzątkiem i postaw na średnim ogniu.

3

Gotuj powoli przez około 10 minut, aż cukier całkowicie się rozpuści, a syrop nabierze aromatu przypraw.

4

Zdejmij garnek z ognia, przykryj i odstaw na 15 minut, żeby smaki się przegryzły.

5

Przecedź syrop przez drobne sitko, przelej do butelki lub słoika i ostudź.

6

Przechowuj w lodówce do 2 tygodni, używając 1–2 łyżeczki do napojów.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły