Syrop dyniowy

EkspertOdKuchni
Syrop dyniowy

1

0 / 0

Syrop dyniowy to domowa wersja popularnego dodatku znanego z kawiarni – idealny do pumpkin spice latte, ale też świetny do owsianki, naleśników czy lodów. Ma intensywny aromat cynamonu, imbiru i goździków, a przy tym naturalną słodycz dyni. To nie jest zwykły syrop – to smak jesieni w płynnej formie. Sprawdzi się świetnie w chłodne dni, jako dodatek do napojów lub deserów. Jeśli lubisz kawę z nutą przypraw korzennych albo chcesz urozmaicić śniadania, ten przepis jest dla Ciebie!

9

Składniki

50 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

400 g dynia hokkaido

200 g cukier brązowy

250 ml woda

1 szt. laska cynamonu

3 szt. goździki

10 g świeży imbir

1 szczyp. gałka muszkatołowa

1 łyżecz. pasta waniliowa

1 szczyp. sól

Przygotowanie


1

Dynię Hokkaido pokrój w kostkę (ok. 2 × 2 cm). Ułóż na blasze wyłożonej papierem, piecz 30 minut w 190°C, aż będzie miękka.

2

W rondlu zagotuj wodę z cukrem. Dodaj laskę cynamonu, goździki, imbir, gałkę muszkatołową, wanilię i szczyptę soli. Gotuj na małym ogniu 5–7 minut, aż powstanie aromatyczny syrop.

3

Wyjmij laskę cynamonu, imbir i goździki.

4

Dodaj upieczoną dynię i gotuj razem 5 minut.

5

Zblenduj całość na gładki, jednolity syrop.

6

Przelej do butelki lub słoika. Przechowuj w lodówce do 7 dni.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły