Syrop dyniowy

EkspertOdKuchni

Syrop dyniowy to domowa wersja popularnego dodatku znanego z kawiarni – idealny do pumpkin spice latte, ale też świetny do owsianki, naleśników czy lodów. Ma intensywny aromat cynamonu, imbiru i goździków, a przy tym naturalną słodycz dyni. To nie jest zwykły syrop – to smak jesieni w płynnej formie. Sprawdzi się świetnie w chłodne dni, jako dodatek do napojów lub deserów. Jeśli lubisz kawę z nutą przypraw korzennych albo chcesz urozmaicić śniadania, ten przepis jest dla Ciebie!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Syrop dyniowy to domowa wersja popularnego dodatku znanego z kawiarni – idealny do pumpkin spice latte, ale też świetny do owsianki, naleśników czy lodów. Ma intensywny aromat cynamonu, imbiru i goździków, a przy tym naturalną słodycz dyni. To nie jest zwykły syrop – to smak jesieni w płynnej formie. Sprawdzi się świetnie w chłodne dni, jako dodatek do napojów lub deserów. Jeśli lubisz kawę z nutą przypraw korzennych albo chcesz urozmaicić śniadania, ten przepis jest dla Ciebie!
9
Składniki
50 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
400 g dynia hokkaido
200 g cukier brązowy
250 ml woda
1 szt. laska cynamonu
3 szt. goździki
10 g świeży imbir
1 szczyp. gałka muszkatołowa
1 łyżecz. pasta waniliowa
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Dynię Hokkaido pokrój w kostkę (ok. 2 × 2 cm). Ułóż na blasze wyłożonej papierem, piecz 30 minut w 190°C, aż będzie miękka.
W rondlu zagotuj wodę z cukrem. Dodaj laskę cynamonu, goździki, imbir, gałkę muszkatołową, wanilię i szczyptę soli. Gotuj na małym ogniu 5–7 minut, aż powstanie aromatyczny syrop.
Wyjmij laskę cynamonu, imbir i goździki.
Dodaj upieczoną dynię i gotuj razem 5 minut.
Zblenduj całość na gładki, jednolity syrop.
Przelej do butelki lub słoika. Przechowuj w lodówce do 7 dni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.