Syrniki
Lubella
Syrniki to smażone placuszki twarogowe, które są szczególnie popularne w kuchni białoruskiej i ukraińskiej. Mają miękki środek, chrupiącą skórkę i doskonale smakują z jogurtem i owocami. Sprawdzą się jako śniadanie, podwieczorek lub słodka przekąska.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
175
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
15
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
3
5 / 1
Syrniki to smażone placuszki twarogowe, które są szczególnie popularne w kuchni białoruskiej i ukraińskiej. Mają miękki środek, chrupiącą skórkę i doskonale smakują z jogurtem i owocami. Sprawdzą się jako śniadanie, podwieczorek lub słodka przekąska.
8
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 łyżka mąka tortowa lubella
250 g twaróg tłusty
1 szt. jajko
2 łyżka cukier
3 łyżka jogurt naturalny
50 g borówki
1 szczyp. sól
1 szt. olej do smażenia
Przygotowanie
Widelcem rozdrobnić twaróg w miseczce.
Dodać jajko, cukier, mąkę oraz sól i dokładnie wymieszać.
Z ciasta uformować 5 kulek.
Każdą kulkę obtoczyć w mące i spłaszczyć na równy, okrągły placuszek
Smażyć z każdej strony po 2-3 minuty na średnim ogniu, aż syrniki się zarumienią.
Usmażone syrniki polać jogurtem, obsypać borówkami i cukrem pudrem.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
175
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
15
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.