Syrniki

Lubella
Syrniki

2

5 / 1

Syrniki to smażone placuszki twarogowe, które są szczególnie popularne w kuchni białoruskiej i ukraińskiej. Mają miękki środek, chrupiącą skórkę i doskonale smakują z jogurtem i owocami. Sprawdzą się jako śniadanie, podwieczorek lub słodka przekąska.

8

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 łyżka mąka tortowa lubella

250 g twaróg tłusty

1 szt. jajko

2 łyżka cukier

3 łyżka jogurt naturalny

50 g borówki

1 szcz. sól

1 szt. olej do smażenia

Przygotowanie


1

Widelcem rozdrobnić twaróg w miseczce.

2

Dodać jajko, cukier, mąkę oraz sól i dokładnie wymieszać.

3

Z ciasta uformować 5 kulek.

4

Każdą kulkę obtoczyć w mące i spłaszczyć na równy, okrągły placuszek

5

Smażyć z każdej strony po 2-3 minuty na średnim ogniu, aż syrniki się zarumienią.

6

Usmażone syrniki polać jogurtem, obsypać borówkami i cukrem pudrem.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły