Sypana fit szarlotka

Lubella

Masz ochotę na coś słodkiego, ale bez zbędnych kalorii? Sypana fit szarlotka to idealna propozycja dla fanów zdrowych deserów – bez jajek, bez miksowania i bez wyrzutów sumienia. Ma cudowny zapach, chrupiący wierzch i miękki, wilgotny środek. Świetnie smakuje samodzielnie, ale można ją serwować również z łyżką jogurtu naturalnego lub lekkim skyrem waniliowy. To doskonały wybór na podwieczorek, do kawy czy jako słodka przekąska w ciągu dnia. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Masz ochotę na coś słodkiego, ale bez zbędnych kalorii? Sypana fit szarlotka to idealna propozycja dla fanów zdrowych deserów – bez jajek, bez miksowania i bez wyrzutów sumienia. Ma cudowny zapach, chrupiący wierzch i miękki, wilgotny środek. Świetnie smakuje samodzielnie, ale można ją serwować również z łyżką jogurtu naturalnego lub lekkim skyrem waniliowy. To doskonały wybór na podwieczorek, do kawy czy jako słodka przekąska w ciągu dnia. Smacznego!
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
6 szt. jabłka
250 g mąka pszenna lubella
250 g kasza manna
160 g cukier
50 g masło
300 ml mleko
1 łyżecz. cynamon
1 łyżecz. proszek do pieczenia
Przygotowanie
W dużej misce wymieszać mąkę, kaszę mannę i proszek do pieczenia.
Podzielić suche składniki na trzy równe części.
Jabłka obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki.
Wymieszać jabłka z cukrem i cynamonem.
Okrągłą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wsypać jedną część suchych składników i wyrównać. Dodać połowę tartych jabłek i kolejną warstwę mąki z manną. Następnie ponownie jabłka i na wierzch suche składniki.
Mleko wymieszać z rozpuszczonym masłem.
Zrobić nakłucia za pomocą np. pałeczki do ryżu i polać równomiernie wierzch mlekiem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec ok. 50 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.