Sypana fit szarlotka

Lubella
Sypana fit szarlotka

0

0 / 0

Masz ochotę na coś słodkiego, ale bez zbędnych kalorii? Sypana fit szarlotka to idealna propozycja dla fanów zdrowych deserów – bez jajek, bez miksowania i bez wyrzutów sumienia. Ma cudowny zapach, chrupiący wierzch i miękki, wilgotny środek. Świetnie smakuje samodzielnie, ale można ją serwować również z łyżką jogurtu naturalnego lub lekkim skyrem waniliowy. To doskonały wybór na podwieczorek, do kawy czy jako słodka przekąska w ciągu dnia. Smacznego!

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

6 szt. jabłka

250 g mąka pszenna lubella

250 g kasza manna

160 g cukier

50 g masło

300 ml mleko

1 łyżecz. cynamon

1 łyżecz. proszek do pieczenia

Przygotowanie


1

W dużej misce wymieszać mąkę, kaszę mannę i proszek do pieczenia.

2

Podzielić suche składniki na trzy równe części.

3

Jabłka obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki.

4

Wymieszać jabłka z cukrem i cynamonem.

5

Okrągłą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.

6

Wsypać jedną część suchych składników i wyrównać. Dodać połowę tartych jabłek i kolejną warstwę mąki z manną. Następnie ponownie jabłka i na wierzch suche składniki.

7

Mleko wymieszać z rozpuszczonym masłem.

8

Zrobić nakłucia za pomocą np. pałeczki do ryżu i polać równomiernie wierzch mlekiem.

9

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec ok. 50 minut.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły