Sycylijski makaron
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
osak.paulina
![Sycylijski makaron](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F2581-1702057634150.jpeg&w=3840&q=75)
Świetne danie na obiad z przyjaciółmi.
0
0 / 0
Świetne danie na obiad z przyjaciółmi.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szt. cebula
400 g pomidor
1 opak. makaron świderki lubella
1 szt. kulki mozarelli małe
1 łyżka oliwa z oliwek
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. bazylia
1 szczyp. oregano
1 pęcz. liście szpinaku
Przygotowanie
Makaron Lubella Świdry gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut.
W niewielkim garnuszku podsmażamy na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy po pół łyżki soli i pieprzu oraz po jednej łyżeczce bazylii i oregano. Sos gotujemy około 15 minut.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C.
Kuleczki mozzarelli odsączamy z zalewy i otaczamy w suszone bazylii.
Do naczynia żaroodpornego przekładamy ugotowany makaron. Następnie polewamy sosem z garnuszka i układamy równomiernie kulki mozzarelli.
Zapiekamy w piekarniku przez około 10 minut do rozpuszczenia się sera.
Dodaj liście szpinaku dla ozdoby po wyjęciu z piekarnika i polej oliwą po wierzchu.