Sycylijski makaron

osak.paulina
Sycylijski makaron

0

0 / 0

Świetne danie na obiad z przyjaciółmi.

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szt. cebula

400 g pomidor

1 opak. makaron świderki lubella

1 szt. kulki mozarelli małe

1 łyżka oliwa z oliwek

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. bazylia

1 szczyp. oregano

1 pęcz. liście szpinaku

Przygotowanie


1

Makaron Lubella Świdry gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut.

2

W niewielkim garnuszku podsmażamy na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy po pół łyżki soli i pieprzu oraz po jednej łyżeczce bazylii i oregano. Sos gotujemy około 15 minut.

3

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C.

4

Kuleczki mozzarelli odsączamy z zalewy i otaczamy w suszone bazylii.

5

Do naczynia żaroodpornego przekładamy ugotowany makaron. Następnie polewamy sosem z garnuszka i układamy równomiernie kulki mozzarelli.

6

Zapiekamy w piekarniku przez około 10 minut do rozpuszczenia się sera.

7

Dodaj liście szpinaku dla ozdoby po wyjęciu z piekarnika i polej oliwą po wierzchu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

411

kcal

Białka

14

gram

Węglowodany

76

gram

Tłuszcze

4

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły