Sycący bulion z warzywami, chili i wstążkami omleta

formularz
Sycący bulion z warzywami, chili i wstążkami omleta

0

0 / 0

Ciekawy pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Przygotuj warzywa według instrukcji, zalej je wodą i dodaj koncentrat bulionu drobiowego Krakus. Usmaż omlety i pokrój je na cienkie paski, które potem położysz na wierzch gotowej zupy. Do bulionu dodaj kapustę i nutkę orientu w postaci trawy cytrynowej oraz makaronu ryżowego. Dopraw do smaku, dekorując świeżymi ziołami.

18

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

1 szt. cebula

2 szt. marchew

1 łodyga trawa cytrynowa

1 szt. dymka

1 szt. czosnek

1 opak. koncentrat bulionu drobiowego krakus

0.25 szt. kapusta włoska

100 g makaron lubella jajeczna ryż

3 łyżka oliwa z oliwek

1500 woda

1 szt. papryczka chili

1 szczyp. sól, pieprz

0.50 szkl. posiekana bazylia

0.50 szkl. posiekana kolendra

0.50 szkl. prażone orzechy ziemne

2 szt. jaja l

1 łyżka woda

1 łyżka masło

Przygotowanie


1

Obieramy i grubo kroimy cebulę oraz marchewkę.

2

Wrzucamy na rozgrzaną w dużym garnku oliwę, szybko podsmażamy tak, aby warzywa nieco zmiękły.

3

Dodajemy czosnek oraz posiekaną papryczkę chili.

4

Zalewamy warzywa około 2 litrami wody, dodajemy cały koncentrat bulionu drobiowego Krakus.

5

Gotujemy pod przykryciem przez około 35 minut.

6

Szatkujemy kapustę, trawę cytrynową kroimy na pół i miażdżymy nożem.

7

Jajka łączymy w misce z łyżką zimnej wody, wlewamy część na rozgrzany na patelni tłuszcz. Rozprowadzamy masę jajeczną cienką warstwą po całej powierzchni patelni.

8

Smażymy chwilę, po czym przewracamy na drugą stronę, smażymy aż do ścięcia jajek. W ten sposób zużywamy całą masę z jajek.

9

Układamy w stos na dużym talerzu, po wysmażeniu wszystkich omletów zwijamy stos w rulon i kroimy na cienkie paski.

10

Do bulionu wrzucamy poszatkowaną kapustę i trawę cytrynową, gotujemy przez 5 minut.

11

Doprawiamy solą i dużą ilością świeżo mielonego pieprzu.

12

Do ugotowanego bulionu wrzucamy makaron ryżowy, przykrywamy garnek jeszcze na 3 minuty, aby makaron zmiękł.

13

Rozlewamy do misek, dbając o to, aby w każdej misce były kawałki warzyw.

14

Dymkę siekamy na dość duże kawałki.

15

Dodajemy wstążki omleta, posypujemy posiekaną bazylią, kolendrą, dymką, a na sam koniec posypujemy garścią aromatycznych chrupiących, uprażonych orzechów ziemnych.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły