0

Składniki

1 Opakowanie
ingridient
koncentrat bulionu drobiowego Krakus
1 Sztuka
cebula
2 Sztuki
marchew
1 Łodyga
Trawa cytrynowa
1 Sztuka
Dymka
1 Sztuka
czosnek
0.25 Sztuki
Kapusta włoska
100 Gramów
Makaron ryżowy
3 Łyżki
oliwa z oliwek
1500 Mililitrów
woda
1 Sztuka
Papryczka chili
1 Szczypta
sól, pieprz
0.5 Szklanki
posiekana bazylia
0.5 Szklanki
posiekana kolendra
0.5 Szklanki
prażone orzechy ziemne
2 Sztuki
jajka
1 Łyżka
woda
1 Łyżka
masło extra
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Obieramy i grubo kroimy cebulę oraz marchewkę.
  2. Wrzucamy na rozgrzaną w dużym garnku oliwę, szybko podsmażamy tak, aby warzywa nieco zmiękły.
  3. Dodajemy czosnek oraz posiekaną papryczkę chili.
  4. Zalewamy warzywa około 2 litrami wody, dodajemy cały koncentrat bulionu drobiowego Krakus.
  5. Gotujemy pod przykryciem przez około 35 minut.
  6. Szatkujemy kapustę, trawę cytrynową kroimy na pół i miażdżymy nożem.
  7. Jajka łączymy w misce z łyżką zimnej wody, wlewamy część na rozgrzany na patelni tłuszcz. Rozprowadzamy masę jajeczną cienką warstwą po całej powierzchni patelni.
  8. Smażymy chwilę, po czym przewracamy na drugą stronę, smażymy aż do ścięcia jajek. W ten sposób zużywamy całą masę z jajek.
  9. Układamy w stos na dużym talerzu, po wysmażeniu wszystkich omletów zwijamy stos w rulon i kroimy na cienkie paski.
  10. Do bulionu wrzucamy poszatkowaną kapustę i trawę cytrynową, gotujemy przez 5 minut.
  11. Doprawiamy solą i dużą ilością świeżo mielonego pieprzu.
  12. Do ugotowanego bulionu wrzucamy makaron ryżowy, przykrywamy garnek jeszcze na 3 minuty, aby makaron zmiękł.
  13. Rozlewamy do misek, dbając o to, aby w każdej misce były kawałki warzyw.
  14. Dymkę siekamy na dość duże kawałki.
  15. Dodajemy wstążki omleta, posypujemy posiekaną bazylią, kolendrą, dymką, a na sam koniec posypujemy garścią aromatycznych chrupiących, uprażonych orzechów ziemnych.

Opis

Ciekawy pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Przygotuj warzywa według instrukcji, zalej je wodą i dodaj koncentrat bulionu drobiowego Krakus. Usmaż omlety i pokrój je na cienkie paski, które potem położysz na wierzch gotowej zupy. Do bulionu dodaj kapustę i nutkę orientu w postaci trawy cytrynowej oraz makaronu ryżowego. Dopraw do smaku, dekorując świeżymi ziołami.

Podobne przepisy

Imbirowy krem z pieczonych ziemniaków

Łatwy Do 1,5 godz
Imbirowy krem z pieczonych ziemniaków

Krem z pora z jajkiem w koszulce

Łatwy Do 1 godz
Krem z pora z jajkiem w koszulce

Ziemniaczana zupa krem z chrzanem

Średni Do 40 min
Ziemniaczana zupa krem z chrzanem

Zupa chłopska

Łatwy Do 1 godz
Zupa chłopska

Domowy rosół

Łatwy Ponad 3 godz
Domowy rosół

Ostra zupa krem z papryki

Łatwy Do 1 godz
Ostra zupa krem z papryki

Pomidorowa z piekarnika

Łatwy Do 40 min
Pomidorowa z piekarnika

Zupa pieczarkowa

Łatwy Do 1 godz
Zupa pieczarkowa

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!