Sycący bulion z warzywami, chili i wstążkami omleta
formularz
Ciekawy pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Przygotuj warzywa według instrukcji, zalej je wodą i dodaj koncentrat bulionu drobiowego Krakus. Usmaż omlety i pokrój je na cienkie paski, które potem położysz na wierzch gotowej zupy. Do bulionu dodaj kapustę i nutkę orientu w postaci trawy cytrynowej oraz makaronu ryżowego. Dopraw do smaku, dekorując świeżymi ziołami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
663
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
80
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ciekawy pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Przygotuj warzywa według instrukcji, zalej je wodą i dodaj koncentrat bulionu drobiowego Krakus. Usmaż omlety i pokrój je na cienkie paski, które potem położysz na wierzch gotowej zupy. Do bulionu dodaj kapustę i nutkę orientu w postaci trawy cytrynowej oraz makaronu ryżowego. Dopraw do smaku, dekorując świeżymi ziołami.
18
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
1 szt. cebula
2 szt. marchew
1 łodyga trawa cytrynowa
1 szt. dymka
1 szt. czosnek
1 opak. koncentrat bulionu drobiowego krakus
0.25 szt. kapusta włoska
100 g makaron lubella jajeczna ryż
3 łyżka oliwa z oliwek
1500 woda
1 szt. papryczka chili
1 szczyp. sól, pieprz
0.50 szkl. posiekana bazylia
0.50 szkl. posiekana kolendra
0.50 szkl. prażone orzechy ziemne
2 szt. jaja l
1 łyżka woda
1 łyżka masło
Przygotowanie
Obieramy i grubo kroimy cebulę oraz marchewkę.
Wrzucamy na rozgrzaną w dużym garnku oliwę, szybko podsmażamy tak, aby warzywa nieco zmiękły.
Dodajemy czosnek oraz posiekaną papryczkę chili.
Zalewamy warzywa około 2 litrami wody, dodajemy cały koncentrat bulionu drobiowego Krakus.
Gotujemy pod przykryciem przez około 35 minut.
Szatkujemy kapustę, trawę cytrynową kroimy na pół i miażdżymy nożem.
Jajka łączymy w misce z łyżką zimnej wody, wlewamy część na rozgrzany na patelni tłuszcz. Rozprowadzamy masę jajeczną cienką warstwą po całej powierzchni patelni.
Smażymy chwilę, po czym przewracamy na drugą stronę, smażymy aż do ścięcia jajek. W ten sposób zużywamy całą masę z jajek.
Układamy w stos na dużym talerzu, po wysmażeniu wszystkich omletów zwijamy stos w rulon i kroimy na cienkie paski.
Do bulionu wrzucamy poszatkowaną kapustę i trawę cytrynową, gotujemy przez 5 minut.
Doprawiamy solą i dużą ilością świeżo mielonego pieprzu.
Do ugotowanego bulionu wrzucamy makaron ryżowy, przykrywamy garnek jeszcze na 3 minuty, aby makaron zmiękł.
Rozlewamy do misek, dbając o to, aby w każdej misce były kawałki warzyw.
Dymkę siekamy na dość duże kawałki.
Dodajemy wstążki omleta, posypujemy posiekaną bazylią, kolendrą, dymką, a na sam koniec posypujemy garścią aromatycznych chrupiących, uprażonych orzechów ziemnych.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
663
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
80
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.