Swojski chlebek
m7
2
0 / 0
0
Chleb domowy najlepszy na śniadanie, szczególnie wtedy kiedy jest jeszcze ciepły. Swojski chleb jest miękki w środku a chrupiący na zewnątrz.
5
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
8 porcji
Składniki
750 woda
0.50 kg mąka pszenna tortowa
1 łyżeczka sól biała
1 szt jaja kurze całe
5 dek. drożdże
Przygotowanie
1
Drożdże wyrabiamy w ciepłej wodzie, dodajemy sól i mąkę energicznie mieszamy.
2
Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.W tym czasie smarujemy dwie keksówki i posypujemy bułką tartą.
3
Gdy ciasto wyrośnie przekładamy na stolnice i dzielimy na dwie części. Wyrabiamy i wkładamy do każdej z form.
4
Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach C przez 30 minut.