Swojski chlebek
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Swojski chlebek](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F7153-1702057999391.jpeg&w=3840&q=75)
Chleb domowy najlepszy na śniadanie, szczególnie wtedy kiedy jest jeszcze ciepły. Swojski chleb jest miękki w środku a chrupiący na zewnątrz.
2
0 / 0
Chleb domowy najlepszy na śniadanie, szczególnie wtedy kiedy jest jeszcze ciepły. Swojski chleb jest miękki w środku a chrupiący na zewnątrz.
5
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
750 woda
0.50 kg mąka pszenna tortowa
1 łyżecz. sól biała
1 szt. jaja kurze całe
5 dag. drożdże
Przygotowanie
Drożdże wyrabiamy w ciepłej wodzie, dodajemy sól i mąkę energicznie mieszamy.
Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.W tym czasie smarujemy dwie keksówki i posypujemy bułką tartą.
Gdy ciasto wyrośnie przekładamy na stolnice i dzielimy na dwie części. Wyrabiamy i wkładamy do każdej z form.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach C przez 30 minut.