Swojski chlebek

m7
Swojski chlebek

2

0 / 0

Chleb domowy najlepszy na śniadanie, szczególnie wtedy kiedy jest jeszcze ciepły. Swojski chleb jest miękki w środku a chrupiący na zewnątrz.

5

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

750 woda

0.50 kg mąka pszenna tortowa

1 łyżecz. sól biała

1 szt. jaja kurze całe

5 dag. drożdże

Przygotowanie


1

Drożdże wyrabiamy w ciepłej wodzie, dodajemy sól i mąkę energicznie mieszamy.

2

Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.W tym czasie smarujemy dwie keksówki i posypujemy bułką tartą.

3

Gdy ciasto wyrośnie przekładamy na stolnice i dzielimy na dwie części. Wyrabiamy i wkładamy do każdej z form.

4

Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach C przez 30 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły