Swojska kiełbasa

mariola85
Swojska kiełbasa

Średnia 0 / 0

Oceń!

Swojska kiełbaska? Czemu nie! Każdy ma swój wypróbowany przepis, a za każdym razem kiełbasa wychodzi ciut inna.

12

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

2 kg pierś indycza ze skórą

2 kg wołowina chuda

2 łyżecz. cukier

2 szkl. ciepła woda

6 szt. ziele angielskie

8 szt. ząbek czosnku

4 szt. jelita

3 łyżka papryka czerwona słodka

6 dag. wieprzowina tłusta

1.50 dag. saletra

0.50 dag. pieprz

20 dag. sól

Przygotowanie


Do kiełbasy najlepiej używać mieszanki mięs. 10 kg mięsa można podzielić w ten sposób: 6 kg wieprzowiny + 2 kg wołowiny + 2 kg indyka. Wszystkie mięsa należy przemielić przez maszynkę - te chude na drobnych oczkach, a tłustsze na grubych. Ale to juz zależy, jaką kto chce mieć kiełbaskę i czy chce ją jeść od razu, czy podsuszać itd.

Do zmielonych mięs dodać przyprawy: sól, pieprz, czosnek, trochę cukru, słodka papryka w proszku, utłuczone ziele angielskie, saletrę, opcjonalnie gorczycę i gałkę muszkatołową. Wszystko wyrobić na w miarę gładką masę z dodatkiem 1-2 szklanek przegotowanej wody. Zostawić na jakąś godzinkę lub dwie, żeby wszystkie składniki się połączyły i przegryzły.

Wyczyszczone jelita napełnić kiełbasianym farszem. Najlepiej to zrobić przez maszynkę do mielenia mięsa ze specjalnym lejkiem. Jelita wiązaćna końcach.

Gotową kiełbaskę sparzyć wrzątkiem i zostawić do obeschnięcia na około pół godziny.

Kiełbasę umieszczać na specjalnych żerdziach i włożyć do nagrzanej wędzarki.

Najlepiej wędzić na drewnie owocowym, ale niektórzy preferują olchę.

Kiełbaskę wystawić do ostygnięcia za jakieś 3 godzinki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

685

kcal

Białka

108

gram

Węglowodany

6

gram

Tłuszcze

21

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły