Swojska kiełbasa
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
mariola85
![Swojska kiełbasa](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974926301.jpeg&w=3840&q=75)
Swojska kiełbaska? Czemu nie! Każdy ma swój wypróbowany przepis, a za każdym razem kiełbasa wychodzi ciut inna.
0
0 / 0
Swojska kiełbaska? Czemu nie! Każdy ma swój wypróbowany przepis, a za każdym razem kiełbasa wychodzi ciut inna.
12
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
2 kg pierś indycza ze skórą
2 kg wołowina chuda
2 łyżecz. cukier
2 szkl. ciepła woda
6 szt. ziele angielskie
8 szt. ząbek czosnku
4 szt. jelita
3 łyżka papryka czerwona słodka
6 dag. wieprzowina tłusta
1.50 dag. saletra
0.50 dag. pieprz
20 dag. sól
Przygotowanie
Do kiełbasy najlepiej używać mieszanki mięs. 10 kg mięsa można podzielić w ten sposób: 6 kg wieprzowiny + 2 kg wołowiny + 2 kg indyka. Wszystkie mięsa należy przemielić przez maszynkę - te chude na drobnych oczkach, a tłustsze na grubych. Ale to juz zależy, jaką kto chce mieć kiełbaskę i czy chce ją jeść od razu, czy podsuszać itd.
Do zmielonych mięs dodać przyprawy: sól, pieprz, czosnek, trochę cukru, słodka papryka w proszku, utłuczone ziele angielskie, saletrę, opcjonalnie gorczycę i gałkę muszkatołową. Wszystko wyrobić na w miarę gładką masę z dodatkiem 1-2 szklanek przegotowanej wody. Zostawić na jakąś godzinkę lub dwie, żeby wszystkie składniki się połączyły i przegryzły.
Wyczyszczone jelita napełnić kiełbasianym farszem. Najlepiej to zrobić przez maszynkę do mielenia mięsa ze specjalnym lejkiem. Jelita wiązaćna końcach.
Gotową kiełbaskę sparzyć wrzątkiem i zostawić do obeschnięcia na około pół godziny.
Kiełbasę umieszczać na specjalnych żerdziach i włożyć do nagrzanej wędzarki.
Najlepiej wędzić na drewnie owocowym, ale niektórzy preferują olchę.
Kiełbaskę wystawić do ostygnięcia za jakieś 3 godzinki.