Swojska kaszanka

m7
Swojska kaszanka

1

3.2 / 48

Swojska kaszanka to idealny wybór dla mięsożerców, którzy cenią sobie domowe wyroby. Świetnie smakuje z cebulką, ogórkiem kiszonym lub z kromką chrupiącego chleba. To smaczne połączenie kaszy gryczanej, kaszy jęczmiennej, skórek wieprzowych, krwi wieprzowej i aromatycznych dodatków. Domowa kaszanka świetnie sprawdzi się na zarówno na obiad, jak i na grilla. Smacznego!

12

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

2 kg kasza jęczmienna

2 kg kasza gryczana

1 kg skórki wieprzowe

2 kg ścinki mięsne

2 szcz. sól

3 szcz. majeranek

2 l krew wieprzowa

5 szt. liść laurowy

6 szt. ziele angielskie

6 szt. czosnek

2 dek. pieprz ziołowy

4 dek. gałka muszkatołowa

Przygotowanie


1

Głowiznę, skórki, okrawki, liście laurowe i ziele angielskie zalewamy wodą, tak by przykryć wszystkie składniki. Gotujemy na wolnym ogniu, aż do miękkości. Skórki powinny się rozpadać.

2

Na 10 minut przed końcem wrzucamy wątrobę i chwilkę gotujemy.

3

Kaszę parzymy, wykorzystując rosół z gotowania mięsa. W razie konieczności dolewamy wodę tak, aby na 1 szklankę kaszy było 2 szklanki płynu. Garnek z kaszą najlepiej wstawić do większego garnka z wodą i w ten sposób gotować, aby się nie przypaliła.

4

Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i przecedzamy.

5

Ostudzone mięso, skórki i wątrobę mielimy raz przez średnie sitko i dodajemy do ostudzonej kaszy.

6

Dodajemy krew, przyprawy, wyciśnięty czosnek.

7

Dobrze wyrabiamy. W razie potrzeby dolewamy jeszcze rosołu lub przegotowanej wody.

8

Kaszanę wkładamy w jelita. Parzymy we wrzącej wodzie od chwili wypłynięcia przez około 30 min.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły