Swojska kaszanka
m7
Swojska kaszanka to idealny wybór dla mięsożerców, którzy cenią sobie domowe wyroby. Świetnie smakuje z cebulką, ogórkiem kiszonym lub z kromką chrupiącego chleba. To smaczne połączenie kaszy gryczanej, kaszy jęczmiennej, skórek wieprzowych, krwi wieprzowej i aromatycznych dodatków. Domowa kaszanka świetnie sprawdzi się na zarówno na obiad, jak i na grilla. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2466
kcal
Białka
165
gram
Węglowodany
319
gram
Tłuszcze
49
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
3.2 / 48
Swojska kaszanka to idealny wybór dla mięsożerców, którzy cenią sobie domowe wyroby. Świetnie smakuje z cebulką, ogórkiem kiszonym lub z kromką chrupiącego chleba. To smaczne połączenie kaszy gryczanej, kaszy jęczmiennej, skórek wieprzowych, krwi wieprzowej i aromatycznych dodatków. Domowa kaszanka świetnie sprawdzi się na zarówno na obiad, jak i na grilla. Smacznego!
12
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
2 kg kasza jęczmienna
2 kg kasza gryczana
1 kg skórki wieprzowe
2 kg ścinki mięsne
2 szczyp. sól
3 szczyp. majeranek
2 l krew wieprzowa
5 szt. liść laurowy
6 szt. ziele angielskie
6 szt. czosnek
2 dag. pieprz ziołowy
4 dag. gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Głowiznę, skórki, okrawki, liście laurowe i ziele angielskie zalewamy wodą, tak by przykryć wszystkie składniki. Gotujemy na wolnym ogniu, aż do miękkości. Skórki powinny się rozpadać.
Na 10 minut przed końcem wrzucamy wątrobę i chwilkę gotujemy.
Kaszę parzymy, wykorzystując rosół z gotowania mięsa. W razie konieczności dolewamy wodę tak, aby na 1 szklankę kaszy było 2 szklanki płynu. Garnek z kaszą najlepiej wstawić do większego garnka z wodą i w ten sposób gotować, aby się nie przypaliła.
Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i przecedzamy.
Ostudzone mięso, skórki i wątrobę mielimy raz przez średnie sitko i dodajemy do ostudzonej kaszy.
Dodajemy krew, przyprawy, wyciśnięty czosnek.
Dobrze wyrabiamy. W razie potrzeby dolewamy jeszcze rosołu lub przegotowanej wody.
Kaszanę wkładamy w jelita. Parzymy we wrzącej wodzie od chwili wypłynięcia przez około 30 min.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2466
kcal
Białka
165
gram
Węglowodany
319
gram
Tłuszcze
49
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.