Inspiracja Adobe Stock
1
Średnia: 3 (głosów: 1)

Składniki

2 Kilogramy
Kasza jęczmienna
2 Kilogramy
Kasza gryczana
1 Kilogram
Skórki wieprzowe
2 Kilogramy
Ścinki mięsne
2 Szczypty
sól
3 Szczypty
majeranek
2 Litry
Krew wieprzowa
5 Sztuk
liść laurowy
6 Sztuk
ziele angielskie
6 Sztuk
czosnek
2 Dekagramy
pieprz ziołowy
4 Dekagramy
gałka muszkatołowa
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Głowiznę,skórki,okrawki,liście laurowe.,ziele angielskie zalać wodą tak by przykryć i gotować na wolnym ogniu aż do miękkości.Skórki winny się rozpadać!!!Na 10 minut
  2. przed końcem wrzucamy wątrobę i chwilkę gotujemy.
  3. Kaszę parzymy wykorzystując rosół z gotowania mięska(wyrzucić liście i ziele i przecedzić.W razie konieczności dobrać wody tak aby na 1 szkl.kaszy było 2 szkl.płynu.
  4. Do dużego garnka wlewam trochę wody,wstawiam drugi garnek z kaszą zalaną płynem ,bo tak wiem ,że upraży się bez przypalenia.
  5. Ostudzone mięsko,skórki i wątrobę mielimy raz przez średnie sitko i dodajemy do też ostudzonej letniej kaszy.
  6. Dodajemy krew,przyprawy,wyciśnięty czosnek.
  7. Dobrze wyrabiamy,w razie potrzeby dolewamy jeszcze rosołu lub przegotowanej wody.
  8. Kaszanę wkładamy w jelita.Parzymy we wrzącej wodzie od chwili wypłynięcia około 30 min.

Opis

To co swojskie jest najlepsze i najsmaczniejsze.

Podobne przepisy

Kulebiak z kapustą

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Kulebiak z kapustą

Smażone pierożki ze świątecznym farszem

Przepis
Średni Do 3 godz
Smażone pierożki ze świątecznym farszem

Galareta drobiowa

Przepis
Średni Do 3 godz
Galareta drobiowa

Śledzie w occie

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Śledzie w occie

Pasztet drobiowy z galaretką żurawinową

Przepis
Średni Do 3 godz
Pasztet drobiowy z galaretką żurawinową

Pikantne krążki ziemniaczane

Przepis
Łatwy Ponad 3 godz
Pikantne krążki ziemniaczane

Pasztet wielkanocny mięsny z koncentratem pomidorowym

Przepis
Średni Do 2 godz
Pasztet wielkanocny mięsny z koncentratem pomidorowym

Naturesy z hummusem

Przepis
Łatwy Do 15 min
Naturesy z hummusem

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!