Swojska kaszanka

m7
Swojska kaszanka

1

3.2 / 48

Swojska kaszanka to idealny wybór dla mięsożerców, którzy cenią sobie domowe wyroby. Świetnie smakuje z cebulką, ogórkiem kiszonym lub z kromką chrupiącego chleba. To smaczne połączenie kaszy gryczanej, kaszy jęczmiennej, skórek wieprzowych, krwi wieprzowej i aromatycznych dodatków. Domowa kaszanka świetnie sprawdzi się na zarówno na obiad, jak i na grilla. Smacznego!

12

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

2 kg kasza jęczmienna

2 kg kasza gryczana

1 kg skórki wieprzowe

2 kg ścinki mięsne

2 szczyp. sól

3 szczyp. majeranek

2 l krew wieprzowa

5 szt. liść laurowy

6 szt. ziele angielskie

6 szt. czosnek

2 dag. pieprz ziołowy

4 dag. gałka muszkatołowa

Przygotowanie


1

Głowiznę, skórki, okrawki, liście laurowe i ziele angielskie zalewamy wodą, tak by przykryć wszystkie składniki. Gotujemy na wolnym ogniu, aż do miękkości. Skórki powinny się rozpadać.

2

Na 10 minut przed końcem wrzucamy wątrobę i chwilkę gotujemy.

3

Kaszę parzymy, wykorzystując rosół z gotowania mięsa. W razie konieczności dolewamy wodę tak, aby na 1 szklankę kaszy było 2 szklanki płynu. Garnek z kaszą najlepiej wstawić do większego garnka z wodą i w ten sposób gotować, aby się nie przypaliła.

4

Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i przecedzamy.

5

Ostudzone mięso, skórki i wątrobę mielimy raz przez średnie sitko i dodajemy do ostudzonej kaszy.

6

Dodajemy krew, przyprawy, wyciśnięty czosnek.

7

Dobrze wyrabiamy. W razie potrzeby dolewamy jeszcze rosołu lub przegotowanej wody.

8

Kaszanę wkładamy w jelita. Parzymy we wrzącej wodzie od chwili wypłynięcia przez około 30 min.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

2466

kcal

Białka

165

gram

Węglowodany

319

gram

Tłuszcze

49

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły