Swojska kaszanka
m7
Swojska kaszanka to idealny wybór dla mięsożerców, którzy cenią sobie domowe wyroby. Świetnie smakuje z cebulką, ogórkiem kiszonym lub z kromką chrupiącego chleba. To smaczne połączenie kaszy gryczanej, kaszy jęczmiennej, skórek wieprzowych, krwi wieprzowej i aromatycznych dodatków. Domowa kaszanka świetnie sprawdzi się na zarówno na obiad, jak i na grilla. Smacznego!
1
3.2 / 48
Swojska kaszanka to idealny wybór dla mięsożerców, którzy cenią sobie domowe wyroby. Świetnie smakuje z cebulką, ogórkiem kiszonym lub z kromką chrupiącego chleba. To smaczne połączenie kaszy gryczanej, kaszy jęczmiennej, skórek wieprzowych, krwi wieprzowej i aromatycznych dodatków. Domowa kaszanka świetnie sprawdzi się na zarówno na obiad, jak i na grilla. Smacznego!
12
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
2 kg kasza jęczmienna
2 kg kasza gryczana
1 kg skórki wieprzowe
2 kg ścinki mięsne
2 szcz. sól
3 szcz. majeranek
2 l krew wieprzowa
5 szt. liść laurowy
6 szt. ziele angielskie
6 szt. czosnek
2 dek. pieprz ziołowy
4 dek. gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Głowiznę, skórki, okrawki, liście laurowe i ziele angielskie zalewamy wodą, tak by przykryć wszystkie składniki. Gotujemy na wolnym ogniu, aż do miękkości. Skórki powinny się rozpadać.
Na 10 minut przed końcem wrzucamy wątrobę i chwilkę gotujemy.
Kaszę parzymy, wykorzystując rosół z gotowania mięsa. W razie konieczności dolewamy wodę tak, aby na 1 szklankę kaszy było 2 szklanki płynu. Garnek z kaszą najlepiej wstawić do większego garnka z wodą i w ten sposób gotować, aby się nie przypaliła.
Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i przecedzamy.
Ostudzone mięso, skórki i wątrobę mielimy raz przez średnie sitko i dodajemy do ostudzonej kaszy.
Dodajemy krew, przyprawy, wyciśnięty czosnek.
Dobrze wyrabiamy. W razie potrzeby dolewamy jeszcze rosołu lub przegotowanej wody.
Kaszanę wkładamy w jelita. Parzymy we wrzącej wodzie od chwili wypłynięcia przez około 30 min.