0

Składniki

2 Szczypty
sól
2 Szczypty
pieprz
125 Gramów
masło extra
125 Gramów
margaryna zwykła
50 Gramów
grzyby suszone
350 Gramów
kapusta kiszona
75 Gramów
masło śmietankowe
2.5 Szklanki
mąka krupczatka
2 Sztuki
żółtko jaja kurzego
1 Sztuka
cebula
2 Sztuki
liść laurowy
3 Sztuki
ziele angielskie
3 Łyżki
śmietana 12%
0.5 Łyżki
kminek
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Z masła, margaryny, żółtek, śmietany i mąki zagnieść kruche ciasto. Doprawić solą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
  2. Kapustę obgotować w wodzie z zielem angielskim oraz odrobiną kminku i liściem laurowym. Odcedzić. Zmielić drobno. Grzyby ugotować, wyjąć z wywaru i również zmielić. Cebulkę zeszklić na maśle śmietankowym. Wymieszać grzyby z kapustą i z usmażoną cebulką. Doprawić przyprawami.
  3. Ciasto rozwałkować- wycinać duże koła szklanką i mniejsze literatką. Z okrawków ciasta wycinać trójkąty na uszy. Na duży krążek nakładać farsz i przykrywać mniejszym. Doklejać uszy a z ziela angielskiego robić oczy i nozdrza, można potrzepać kminkiem. Piec w temeraturze ok. 190/200 stopni około 20 minut. Smacznego.

Opis

Kruche tartinki do barszczu czerwonego albo solo

Podobne przepisy

Mazurek

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Mazurek

Pączki migdałowe

Przepis
Średni Do 3 godz
Pączki migdałowe

Paszteciki z kaszą i pieczarkami

Przepis
Łatwy Do 40 min
Paszteciki z kaszą i pieczarkami

Pieczarki faszerowane kurczakiem i płatkami Lubella Miodokół...

Przepis
Łatwy Do 40 min
Pieczarki faszerowane kurczakiem i płatkami Lubella Miodokółkami

Babka drożdżowa z bakaliami

Przepis
Średni Do 3 godz
Babka drożdżowa z bakaliami

Ciasteczka kruche z marmoladą

Przepis
Średni Do 1 godz
Ciasteczka kruche z marmoladą

Ciastka z cukrem

Przepis
Średni Do 1 godz
Ciastka z cukrem

Ciastka z marmoladą

Przepis
Średni Do 1 godz
Ciastka z marmoladą

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!