Świnki- tartinki

m7
Świnki- tartinki

0

0 / 0

Kruche tartinki do barszczu czerwonego albo solo

14

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

2 szcz. sól

2 szcz. pieprz

125 g masło

125 g margaryna zwykła

50 g grzyby suszone

350 g kapusta kiszona

75 g masło śmietankowe

2.50 szkl. mąka krupczatka lubella

2 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. cebula

2 szt. liść laurowy

3 szt. ziele angielskie

3 łyżka śmietana 12%

0.50 łyżka kminek

Przygotowanie


1

Z masła, margaryny, żółtek, śmietany i mąki zagnieść kruche ciasto. Doprawić solą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

2

Kapustę obgotować w wodzie z zielem angielskim oraz odrobiną kminku i liściem laurowym. Odcedzić. Zmielić drobno. Grzyby ugotować, wyjąć z wywaru i również zmielić. Cebulkę zeszklić na maśle śmietankowym. Wymieszać grzyby z kapustą i z usmażoną cebulką. Doprawić przyprawami.

3

Ciasto rozwałkować- wycinać duże koła szklanką i mniejsze literatką. Z okrawków ciasta wycinać trójkąty na uszy. Na duży krążek nakładać farsz i przykrywać mniejszym. Doklejać uszy a z ziela angielskiego robić oczy i nozdrza, można potrzepać kminkiem. Piec w temeraturze ok. 190/200 stopni około 20 minut. Smacznego.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły