Świnki- tartinki
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Świnki- tartinki](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976852130.jpeg&w=3840&q=75)
Kruche tartinki do barszczu czerwonego albo solo
0
0 / 0
Kruche tartinki do barszczu czerwonego albo solo
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
2 szczyp. sól
2 szczyp. pieprz
125 g masło
125 g margaryna zwykła
50 g grzyby suszone
350 g kapusta kiszona
75 g masło śmietankowe
2.50 szkl. mąka krupczatka lubella
2 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. cebula
2 szt. liść laurowy
3 szt. ziele angielskie
3 łyżka śmietana 12%
0.50 łyżka kminek
Przygotowanie
Z masła, margaryny, żółtek, śmietany i mąki zagnieść kruche ciasto. Doprawić solą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Kapustę obgotować w wodzie z zielem angielskim oraz odrobiną kminku i liściem laurowym. Odcedzić. Zmielić drobno. Grzyby ugotować, wyjąć z wywaru i również zmielić. Cebulkę zeszklić na maśle śmietankowym. Wymieszać grzyby z kapustą i z usmażoną cebulką. Doprawić przyprawami.
Ciasto rozwałkować- wycinać duże koła szklanką i mniejsze literatką. Z okrawków ciasta wycinać trójkąty na uszy. Na duży krążek nakładać farsz i przykrywać mniejszym. Doklejać uszy a z ziela angielskiego robić oczy i nozdrza, można potrzepać kminkiem. Piec w temeraturze ok. 190/200 stopni około 20 minut. Smacznego.