Example thumb
0

Składniki

2 Szczypty
sól
2 Szczypty
pieprz
125 Gramów
masło extra
125 Gramów
margaryna zwykła
50 Gramów
grzyby suszone
350 Gramów
kapusta kiszona
75 Gramów
masło śmietankowe
2.5 Szklanki
mąka krupczatka
2 Sztuki
żółtko jaja kurzego
1 Sztuka
cebula
2 Sztuki
liść laurowy
3 Sztuki
ziele angielskie
3 Łyżki
śmietana 12%
0.5 Łyżki
kminek
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Z masła, margaryny, żółtek, śmietany i mąki zagnieść kruche ciasto. Doprawić solą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
  2. Kapustę obgotować w wodzie z zielem angielskim oraz odrobiną kminku i liściem laurowym. Odcedzić. Zmielić drobno. Grzyby ugotować, wyjąć z wywaru i również zmielić. Cebulkę zeszklić na maśle śmietankowym. Wymieszać grzyby z kapustą i z usmażoną cebulką. Doprawić przyprawami.
  3. Ciasto rozwałkować- wycinać duże koła szklanką i mniejsze literatką. Z okrawków ciasta wycinać trójkąty na uszy. Na duży krążek nakładać farsz i przykrywać mniejszym. Doklejać uszy a z ziela angielskiego robić oczy i nozdrza, można potrzepać kminkiem. Piec w temeraturze ok. 190/200 stopni około 20 minut. Smacznego.

Opis

Kruche tartinki do barszczu czerwonego albo solo

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!