Świdry zapiekane z boczkiem, pomidorami i mozzarellą

lubella
Świdry zapiekane z boczkiem, pomidorami i mozzarellą

1

3.6 / 7

Dopadła Cię chętka na pożywny obiad? Przygotuj makaron świderki, zapiekany z wędzonym boczkiem, pomidorkami i mozzarellą, w sosie pomidorowym i ze zdecydowanym dodatkiem przypraw. Ta aromatyczna mieszanka zadowoli każdego zgłodniałego smakosza.

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szt. makaron lubella pełne ziarno świdry

250 g boczek wędzony

250 g pomidorki koktajlowe

200 g mozarella w kulkach

1 szt. cebula biała

3 szt. ząbek czosnku

200 przecier pomidorowy łowicz

1 pęcz. tymianek

5 pęcz. świeża bazylia

2 łyżka oliwa z oliwek

1 szcz. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu.

2

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

3

Kroimy pomidorki koktajlowe i mini mozzarelle na połówki.

4

Kroimy boczek w kostkę.

5

Na zimnej patelni podsmażamy pokrojony boczek na chrupko.

6

Przy pomocy łyżki cedzakowej wyciągamy sam boczek na ręcznik papierowy.

7

Na tłuszczu, który pozostał na patelni, podsmażamy cebulę oraz czosnek.

8

Dodajemy odrobinę tymianku, doprawiamy solą i pieprzem.

9

Następnie zalewamy wszystko przecierem pomidorowym.

10

Dodajemy makaron na patelnię i dokładamy połowę podsmażonego boczku.

11

Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i układamy na zmianę (warstwami) połówki pomidorków koktajlowych z połówkami mini mozzarelli.

12

Wstawiamy do pieca rozgrzanego do 180˚C na około 10 minut.

13

Wyciągamy zapiekankę z pieca, układamy na wierzchu listki świeżej bazylii, posypujemy chrupiącym boczkiem i skrapiamy oliwą z oliwek.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły