Świdry zapiekane z boczkiem, pomidorami i mozzarellą
lubella
1
3.6 / 7
Dopadła Cię chętka na pożywny obiad? Przygotuj makaron świderki, zapiekany z wędzonym boczkiem, pomidorkami i mozzarellą, w sosie pomidorowym i ze zdecydowanym dodatkiem przypraw. Ta aromatyczna mieszanka zadowoli każdego zgłodniałego smakosza.
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szt. makaron lubella pełne ziarno świdry
250 g boczek wędzony
250 g pomidorki koktajlowe
200 g mozarella w kulkach
1 szt. cebula biała
3 szt. ząbek czosnku
200 przecier pomidorowy łowicz
1 pęcz. tymianek
5 pęcz. świeża bazylia
2 łyżka oliwa z oliwek
1 szcz. sól, pieprz
Przygotowanie
Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Kroimy pomidorki koktajlowe i mini mozzarelle na połówki.
Kroimy boczek w kostkę.
Na zimnej patelni podsmażamy pokrojony boczek na chrupko.
Przy pomocy łyżki cedzakowej wyciągamy sam boczek na ręcznik papierowy.
Na tłuszczu, który pozostał na patelni, podsmażamy cebulę oraz czosnek.
Dodajemy odrobinę tymianku, doprawiamy solą i pieprzem.
Następnie zalewamy wszystko przecierem pomidorowym.
Dodajemy makaron na patelnię i dokładamy połowę podsmażonego boczku.
Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i układamy na zmianę (warstwami) połówki pomidorków koktajlowych z połówkami mini mozzarelli.
Wstawiamy do pieca rozgrzanego do 180˚C na około 10 minut.
Wyciągamy zapiekankę z pieca, układamy na wierzchu listki świeżej bazylii, posypujemy chrupiącym boczkiem i skrapiamy oliwą z oliwek.