Świdry z żytem, bakłażanem i pomidorami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
lubella
![Świdry z żytem, bakłażanem i pomidorami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973504479.jpeg&w=3840&q=75)
Wartościowy, wegetariański posiłek pełen warzyw zrobisz w mniej niż godzinę. Spróbuj żytniego makaronu świderki z pieczonymi warzywami.
0
0 / 0
Wartościowy, wegetariański posiłek pełen warzyw zrobisz w mniej niż godzinę. Spróbuj żytniego makaronu świderki z pieczonymi warzywami.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
250 g makaron lubella pełne ziarno świdry z żytem
1 szt. bakłażan
125 g pomidory koktajlowe
5 szt. ząbek czosnku
50 g masło
1 łyżka olej rzepakowy
0.50 łyżecz. sól
1 szczyp. papryczka chili
2 szczyp. pieprz
Przygotowanie
Bakłażana pokroić w drobną kostkę, posypać solą, chili, skropić olejem rzepakowym, wymieszać i piec 30 min. w piekarniku nagrzanym na 200 stopni.
10 minut przed końcem pieczenia dodać czosnek, pomidory, przemieszać.
Kiedy warzywa się upieką, wyłączyć piekarnik, dodać masło.
Ugotować makaron według wskazówek na opakowaniu, odcedzając zostawić 1/3 szklanki wody, przełożyć do warzyw, wymieszać.
Przed podaniem posypać listkami bazylii.