Świdry z żytem, bakłażanem i pomidorami
lubella
Wartościowy, wegetariański posiłek pełen warzyw zrobisz w mniej niż godzinę. Spróbuj żytniego makaronu świderki z pieczonymi warzywami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
772
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
96
gram
Tłuszcze
32
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Wartościowy, wegetariański posiłek pełen warzyw zrobisz w mniej niż godzinę. Spróbuj żytniego makaronu świderki z pieczonymi warzywami.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
250 g makaron lubella pełne ziarno świdry z żytem
1 szt. bakłażan
125 g pomidory koktajlowe
5 szt. ząbek czosnku
50 g masło
1 łyżka olej rzepakowy
0.50 łyżecz. sól
1 szczyp. papryczka chili
2 szczyp. pieprz
Przygotowanie
Bakłażana pokroić w drobną kostkę, posypać solą, chili, skropić olejem rzepakowym, wymieszać i piec 30 min. w piekarniku nagrzanym na 200 stopni.
10 minut przed końcem pieczenia dodać czosnek, pomidory, przemieszać.
Kiedy warzywa się upieką, wyłączyć piekarnik, dodać masło.
Ugotować makaron według wskazówek na opakowaniu, odcedzając zostawić 1/3 szklanki wody, przełożyć do warzyw, wymieszać.
Przed podaniem posypać listkami bazylii.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
772
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
96
gram
Tłuszcze
32
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.