Świdry z żytem, bakłażanem i pomidorami

lubella
Świdry z żytem, bakłażanem i pomidorami

Średnia 0 / 0

Oceń!

Wartościowy, wegetariański posiłek pełen warzyw zrobisz w mniej niż godzinę. Spróbuj żytniego makaronu świderki z pieczonymi warzywami.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

250 g makaron lubella pełne ziarno świdry z żytem

1 szt. bakłażan

125 g pomidory koktajlowe

5 szt. ząbek czosnku

50 g masło

1 łyżka olej rzepakowy

0.50 łyżecz. sól

1 szczyp. papryczka chili

2 szczyp. pieprz

Przygotowanie


Bakłażana pokroić w drobną kostkę, posypać solą, chili, skropić olejem rzepakowym, wymieszać i piec 30 min. w piekarniku nagrzanym na 200 stopni.

10 minut przed końcem pieczenia dodać czosnek, pomidory, przemieszać.

Kiedy warzywa się upieką, wyłączyć piekarnik, dodać masło.

Ugotować makaron według wskazówek na opakowaniu, odcedzając zostawić 1/3 szklanki wody, przełożyć do warzyw, wymieszać.

Przed podaniem posypać listkami bazylii.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

772

kcal

Białka

22

gram

Węglowodany

96

gram

Tłuszcze

32

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły