Świdry z żytem, bakłażanem i pomidorami

lubella
Świdry z żytem, bakłażanem i pomidorami

0

0 / 0

Wartościowy, wegetariański posiłek pełen warzyw zrobisz w mniej niż godzinę. Spróbuj żytniego makaronu świderki z pieczonymi warzywami.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

250 g makaron lubella pełne ziarno świdry z żytem

1 szt. bakłażan

125 g pomidory koktajlowe

5 szt. ząbek czosnku

50 g masło

1 łyżka olej rzepakowy

0.50 łyżecz. sól

1 szczyp. papryczka chili

2 szczyp. pieprz

Przygotowanie


1

Bakłażana pokroić w drobną kostkę, posypać solą, chili, skropić olejem rzepakowym, wymieszać i piec 30 min. w piekarniku nagrzanym na 200 stopni.

2

10 minut przed końcem pieczenia dodać czosnek, pomidory, przemieszać.

3

Kiedy warzywa się upieką, wyłączyć piekarnik, dodać masło.

4

Ugotować makaron według wskazówek na opakowaniu, odcedzając zostawić 1/3 szklanki wody, przełożyć do warzyw, wymieszać.

5

Przed podaniem posypać listkami bazylii.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

772

kcal

Białka

22

gram

Węglowodany

96

gram

Tłuszcze

32

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły