Świdry z rybą

uwielbiampl
Świdry z rybą

1

0 / 0

Proste i smaczne danie - czego chcieć więcej? Przetestuj nasz przepis na pełnoziarnisty makaron (świdry) z tuńczykiem i przepysznym sosem pomidorowo-paprykowym. Danie o dużej zawartości białka i wartości odżywczych.

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

25 przecier pomidorowy łowicz

1 puszka tuńczyk w oleju

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. sól

200 g makaron lubella pełne ziarno świdry

1 szt. papryka czerwona

3 szt. cebula

5 szt. czosnek

3 łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie


1

Siekamy czosnek i cebulę na drobne kawałki. W dużym garnku z podwójnym dnem podgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, potem cebulę. Podgrzewamy ok. 10 min. ciągle mieszając. Dodajemy przecier pomidorowy uprzednio rozcieńczony z wodą. Znowu gotujemy ok. 10 minut ciągle mieszając. Dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, potem tuńczyka i gotujemy 5 minut. Przyprawiamy do smaku.

2

Gotujemy makaron al dente.

3

Mieszamy makaron z sosem, wykładamy na talerz. Ewentualnie doprawiamy.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

465

kcal

Białka

25

gram

Węglowodany

61

gram

Tłuszcze

13

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły