Świdry Pełne Ziarno z kurkami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
bartek
![Świdry Pełne Ziarno z kurkami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976291187.jpeg&w=3840&q=75)
Kurki w sezonie grzybowym to obowiązkowy obiad w większości polskich domów. Chłodne, czyste powietrze i aromat kurek smażonych na maśle to dla mnie zapowiedź jesieni.
0
0 / 0
Kurki w sezonie grzybowym to obowiązkowy obiad w większości polskich domów. Chłodne, czyste powietrze i aromat kurek smażonych na maśle to dla mnie zapowiedź jesieni.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól i świeżo mielony czarny pieprz
1 szt. makaron lubella świdry
1 szt. śmietanka kremowa 30%
1 szt. cebula
3 łyżka masło
50 dag. kurki
0.50 szkl. pomidory suszone
0.50 szkl. oliwki zielone
Przygotowanie
Na trzech łyżkach masła podduszam pokrojoną w kostkę cebulę i dodaję lekko obgotowane kurki. Duszę to wszystko około 20-30 minut.
Do kurek z cebulką dodaje śmietanę kremówkę i garść pociętych zielonych oliwek i suszonych pomidorów.
Doprawiam solą i pieprzem.
Na patelni mieszam sos z ugotowanym pełnoziarnistym makaronem.