Świdry Pełne Ziarno z kurkami

bartek
Świdry Pełne Ziarno z kurkami

0

0 / 0

Kurki w sezonie grzybowym to obowiązkowy obiad w większości polskich domów. Chłodne, czyste powietrze i aromat kurek smażonych na maśle to dla mnie zapowiedź jesieni.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. sól i świeżo mielony czarny pieprz

1 szt. makaron lubella świdry

1 szt. śmietanka kremowa 30%

1 szt. cebula

3 łyżka masło

50 dag. kurki

0.50 szkl. pomidory suszone

0.50 szkl. oliwki zielone

Przygotowanie


1

Na trzech łyżkach masła podduszam pokrojoną w kostkę cebulę i dodaję lekko obgotowane kurki. Duszę to wszystko około 20-30 minut.

2

Do kurek z cebulką dodaje śmietanę kremówkę i garść pociętych zielonych oliwek i suszonych pomidorów.

3

Doprawiam solą i pieprzem.

4

Na patelni mieszam sos z ugotowanym pełnoziarnistym makaronem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

374

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

20

gram

Tłuszcze

31

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły