Świdry Pełne Ziarno z kurkami
bartek
Kurki w sezonie grzybowym to obowiązkowy obiad w większości polskich domów. Chłodne, czyste powietrze i aromat kurek smażonych na maśle to dla mnie zapowiedź jesieni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
374
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
20
gram
Tłuszcze
31
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Kurki w sezonie grzybowym to obowiązkowy obiad w większości polskich domów. Chłodne, czyste powietrze i aromat kurek smażonych na maśle to dla mnie zapowiedź jesieni.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól i świeżo mielony czarny pieprz
1 szt. makaron lubella świdry
1 szt. śmietanka kremowa 30%
1 szt. cebula
3 łyżka masło
50 dag. kurki
0.50 szkl. pomidory suszone
0.50 szkl. oliwki zielone
Przygotowanie
Na trzech łyżkach masła podduszam pokrojoną w kostkę cebulę i dodaję lekko obgotowane kurki. Duszę to wszystko około 20-30 minut.
Do kurek z cebulką dodaje śmietanę kremówkę i garść pociętych zielonych oliwek i suszonych pomidorów.
Doprawiam solą i pieprzem.
Na patelni mieszam sos z ugotowanym pełnoziarnistym makaronem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
374
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
20
gram
Tłuszcze
31
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.