Świdry Lubella Pełne Ziarno z cieciorką i szpinakiem

lubella
Świdry Lubella Pełne Ziarno z cieciorką i szpinakiem

2

3.4 / 10

Żyjesz fit? Na pewno zainteresuje Cię nasz dietetyczny przepis na wyjątkowo smaczne świdry (najlepiej z pełnego ziarna) z cieciorką oraz szpinakiem. Proponowane danie to źródło niezbędnych przeciwutleniaczy, potasu, żelaza i kwasu foliowego.

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

400 g makaron lubella pełne ziarno świdry

200 g cieciorka

100 g cukinia

200 g szpinak

30 g sezam

2 szt. ząbek czosnku

2 szcz. gałka muszkatołowa

1 szcz. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Posiekany czosnek i ugotowaną cieciorkę smażymy na patelni przez około 5 minut, dodajemy szczyptę soli i pieprzu do smaku.

2

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

3

Cukinię kroimy w połówki plastrów. Razem ze szpinakiem dodajemy do czosnku i cieciorki. Doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej i dusimy przez 2 minuty. Makaron mieszamy z sosem. Na osobnej patelni prażymy sezam i dekorujemy nim makaron. Uwaga: nie praż nasion sezamu zbyt długo - spalą się i będą gorzkie. Szpinak i gałka muszkatołowa to nierozłączna para! Dzięki orzechowym nutom gałki, szpinak zyskuje wyrafinowany smak.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły