Świdry Lubella Pełne Ziarno z cieciorką i szpinakiem

lubella
Świdry Lubella Pełne Ziarno z cieciorką i szpinakiem

2

3.4 / 10

Żyjesz fit? Na pewno zainteresuje Cię nasz dietetyczny przepis na wyjątkowo smaczne świdry (najlepiej z pełnego ziarna) z cieciorką oraz szpinakiem. Proponowane danie to źródło niezbędnych przeciwutleniaczy, potasu, żelaza i kwasu foliowego.

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

400 g makaron lubella pełne ziarno świdry

200 g cieciorka

100 g cukinia

200 g szpinak

30 g sezam

2 szt. ząbek czosnku

2 szczyp. gałka muszkatołowa

1 szczyp. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Posiekany czosnek i ugotowaną cieciorkę smażymy na patelni przez około 5 minut, dodajemy szczyptę soli i pieprzu do smaku.

2

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

3

Cukinię kroimy w połówki plastrów. Razem ze szpinakiem dodajemy do czosnku i cieciorki. Doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej i dusimy przez 2 minuty. Makaron mieszamy z sosem. Na osobnej patelni prażymy sezam i dekorujemy nim makaron. Uwaga: nie praż nasion sezamu zbyt długo - spalą się i będą gorzkie. Szpinak i gałka muszkatołowa to nierozłączna para! Dzięki orzechowym nutom gałki, szpinak zyskuje wyrafinowany smak.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1228

kcal

Białka

57

gram

Węglowodany

203

gram

Tłuszcze

20

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły