Świdry Lubella Pełne Ziarno z cieciorką i szpinakiem
lubella
Żyjesz fit? Na pewno zainteresuje Cię nasz dietetyczny przepis na wyjątkowo smaczne świdry (najlepiej z pełnego ziarna) z cieciorką oraz szpinakiem. Proponowane danie to źródło niezbędnych przeciwutleniaczy, potasu, żelaza i kwasu foliowego.
2
3.4 / 10
Żyjesz fit? Na pewno zainteresuje Cię nasz dietetyczny przepis na wyjątkowo smaczne świdry (najlepiej z pełnego ziarna) z cieciorką oraz szpinakiem. Proponowane danie to źródło niezbędnych przeciwutleniaczy, potasu, żelaza i kwasu foliowego.
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
400 g makaron lubella pełne ziarno świdry
200 g cieciorka
100 g cukinia
200 g szpinak
30 g sezam
2 szt. ząbek czosnku
2 szcz. gałka muszkatołowa
1 szcz. sól, pieprz
Przygotowanie
Posiekany czosnek i ugotowaną cieciorkę smażymy na patelni przez około 5 minut, dodajemy szczyptę soli i pieprzu do smaku.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Cukinię kroimy w połówki plastrów. Razem ze szpinakiem dodajemy do czosnku i cieciorki. Doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej i dusimy przez 2 minuty. Makaron mieszamy z sosem. Na osobnej patelni prażymy sezam i dekorujemy nim makaron. Uwaga: nie praż nasion sezamu zbyt długo - spalą się i będą gorzkie. Szpinak i gałka muszkatołowa to nierozłączna para! Dzięki orzechowym nutom gałki, szpinak zyskuje wyrafinowany smak.