Świdry Lubella Pełne Ziarno z cieciorką i szpinakiem
lubella
Żyjesz fit? Na pewno zainteresuje Cię nasz dietetyczny przepis na wyjątkowo smaczne świdry (najlepiej z pełnego ziarna) z cieciorką oraz szpinakiem. Proponowane danie to źródło niezbędnych przeciwutleniaczy, potasu, żelaza i kwasu foliowego.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1228
kcal
Białka
57
gram
Węglowodany
203
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
3.4 / 10
Żyjesz fit? Na pewno zainteresuje Cię nasz dietetyczny przepis na wyjątkowo smaczne świdry (najlepiej z pełnego ziarna) z cieciorką oraz szpinakiem. Proponowane danie to źródło niezbędnych przeciwutleniaczy, potasu, żelaza i kwasu foliowego.
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
400 g makaron lubella pełne ziarno świdry
200 g cieciorka
100 g cukinia
200 g szpinak
30 g sezam
2 szt. ząbek czosnku
2 szczyp. gałka muszkatołowa
1 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Posiekany czosnek i ugotowaną cieciorkę smażymy na patelni przez około 5 minut, dodajemy szczyptę soli i pieprzu do smaku.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Cukinię kroimy w połówki plastrów. Razem ze szpinakiem dodajemy do czosnku i cieciorki. Doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej i dusimy przez 2 minuty. Makaron mieszamy z sosem. Na osobnej patelni prażymy sezam i dekorujemy nim makaron. Uwaga: nie praż nasion sezamu zbyt długo - spalą się i będą gorzkie. Szpinak i gałka muszkatołowa to nierozłączna para! Dzięki orzechowym nutom gałki, szpinak zyskuje wyrafinowany smak.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1228
kcal
Białka
57
gram
Węglowodany
203
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.