Świderkowy zawrót głowy!

m7
Świderkowy zawrót głowy!

0

0 / 0

Wszystkiego po trochę - warzywa, "białe mięso", aromatyczne zioła oraz bogaty w błonnik makaron z pełnego ziarna to zbilansowany i smaczny posiłek na na obiad czy też kolację.

19

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. bazylia

1 szczyp. oregano

1 szczyp. papryka słodka

1 szczyp. sól biała

1 szczyp. pieprz

1 łyżecz. ocet balsamiczny

400 g makaron świderki

50 g parmezan

2 szt. pierś kurczaka

1 szt. cukinia

1 szt. cebula

3 szt. seler naciowy

4 szt. czosnek

2 szt. papryczka peperoni

1 szt. pomidory krojone łowicz

6 szt. oliwki zielone marynowane

2 łyżka oliwa z oliwek

1 łyżka masło

1 łyżka sos sojowy

Przygotowanie


1

Piersi kurczaka umyj, oczyść z błon, pokrój drobno , skrop sosem sojowym (jasnym) i odstaw na 15 minut. Na rozgrzaną patelnię wlej 1 łyżkę oleju, dodaj 1 łyżkę masła i poszatkowaną cebulkę.

2

Kiedy cebulka się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek (połowę czyli 2 ząbki) i mięso. Ciągle mieszając obsmaż mięso ze wszystkich stron, dodaj paprykę w proszku, a po chwili pokrojone w kosteczkę pomidory z puszki wraz z sokiem oraz pokrojone drobno łodygi selera naciowego (listeczki zostaw do dekoracji).

3

Dodaj po 1 łyżeczce bazylii i oregano (suszone zioła), dopraw solą i pieprzem, duś mięso z warzywami na wolnym ogniu, aż część wody odparuje i sos się zagęści.

4

ugotuj makaron z pełnego ziarna - świderki, wg przepisu na opakowaniu (ok 10 min.)

5

W międzyczasie na rozgrzanej patelni na 1 łyżce oliwy z dodatkiem przeciśniętych przez praskę 2 ząbków czosnku oraz posiekanego miąższu ostrych papryczek przesmaż krótko paseczki cukinii (uprzednio umytej i okrojone). Po kilku minutach smażenia cukinie są już aromatyczne i chrupiące. Posól je i popieprz do smaku.

6

Wyłóż makaron (powinien być al dente) na talerze,na górę wyłóż sos, dookoła ułóż spiralnie plastry cukinii, posyp startym parmezanem. Udekoruj oliwkami i listkami selera naciowego.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

802

kcal

Białka

55

gram

Węglowodany

33

gram

Tłuszcze

17

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły