Świderkowy zawrót głowy!
m7
Wszystkiego po trochę - warzywa, "białe mięso", aromatyczne zioła oraz bogaty w błonnik makaron z pełnego ziarna to zbilansowany i smaczny posiłek na na obiad czy też kolację.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
802
kcal
Białka
55
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Wszystkiego po trochę - warzywa, "białe mięso", aromatyczne zioła oraz bogaty w błonnik makaron z pełnego ziarna to zbilansowany i smaczny posiłek na na obiad czy też kolację.
19
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. bazylia
1 szczyp. oregano
1 szczyp. papryka słodka
1 szczyp. sól biała
1 szczyp. pieprz
1 łyżecz. ocet balsamiczny
400 g makaron świderki
50 g parmezan
2 szt. pierś kurczaka
1 szt. cukinia
1 szt. cebula
3 szt. seler naciowy
4 szt. czosnek
2 szt. papryczka peperoni
1 szt. pomidory krojone łowicz
6 szt. oliwki zielone marynowane
2 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżka masło
1 łyżka sos sojowy
Przygotowanie
Piersi kurczaka umyj, oczyść z błon, pokrój drobno , skrop sosem sojowym (jasnym) i odstaw na 15 minut. Na rozgrzaną patelnię wlej 1 łyżkę oleju, dodaj 1 łyżkę masła i poszatkowaną cebulkę.
Kiedy cebulka się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek (połowę czyli 2 ząbki) i mięso. Ciągle mieszając obsmaż mięso ze wszystkich stron, dodaj paprykę w proszku, a po chwili pokrojone w kosteczkę pomidory z puszki wraz z sokiem oraz pokrojone drobno łodygi selera naciowego (listeczki zostaw do dekoracji).
Dodaj po 1 łyżeczce bazylii i oregano (suszone zioła), dopraw solą i pieprzem, duś mięso z warzywami na wolnym ogniu, aż część wody odparuje i sos się zagęści.
ugotuj makaron z pełnego ziarna - świderki, wg przepisu na opakowaniu (ok 10 min.)
W międzyczasie na rozgrzanej patelni na 1 łyżce oliwy z dodatkiem przeciśniętych przez praskę 2 ząbków czosnku oraz posiekanego miąższu ostrych papryczek przesmaż krótko paseczki cukinii (uprzednio umytej i okrojone). Po kilku minutach smażenia cukinie są już aromatyczne i chrupiące. Posól je i popieprz do smaku.
Wyłóż makaron (powinien być al dente) na talerze,na górę wyłóż sos, dookoła ułóż spiralnie plastry cukinii, posyp startym parmezanem. Udekoruj oliwkami i listkami selera naciowego.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
802
kcal
Białka
55
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.