0

Składniki

1 Szczypta
bazylia
1 Szczypta
oregano
1 Szczypta
papryka słodka
1 Szczypta
sól biała
1 Szczypta
pieprz
1 Łyżeczka
ocet balsamiczny
400 Gramów
makaron świderki
50 Gramów
parmezan
2 Sztuki
pierś kurczaka
1 Sztuka
cukinia
1 Sztuka
cebula
3 Sztuki
seler naciowy
4 Sztuki
czosnek
2 Sztuki
Papryczka peperoni
1 Sztuka
Pomidory w puszce bez skórki
6 Sztuk
Oliwki zielone marynowane
2 Łyżki
oliwa z oliwek
1 Łyżka
masło extra
1 Łyżka
sos sojowy
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Piersi kurczaka umyj, oczyść z błon, pokrój drobno , skrop sosem sojowym (jasnym) i odstaw na 15 minut. Na rozgrzaną patelnię wlej 1 łyżkę oleju, dodaj 1 łyżkę masła i poszatkowaną cebulkę.
  2. Kiedy cebulka się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek (połowę czyli 2 ząbki) i mięso. Ciągle mieszając obsmaż mięso ze wszystkich stron, dodaj paprykę w proszku, a po chwili pokrojone w kosteczkę pomidory z puszki wraz z sokiem oraz pokrojone drobno łodygi selera naciowego (listeczki zostaw do dekoracji).
  3. Dodaj po 1 łyżeczce bazylii i oregano (suszone zioła), dopraw solą i pieprzem, duś mięso z warzywami na wolnym ogniu, aż część wody odparuje i sos się zagęści.
  4. ugotuj makaron z pełnego ziarna - świderki, wg przepisu na opakowaniu (ok 10 min.)
  5. W międzyczasie na rozgrzanej patelni na 1 łyżce oliwy z dodatkiem przeciśniętych przez praskę 2 ząbków czosnku oraz posiekanego miąższu ostrych papryczek przesmaż krótko paseczki cukinii (uprzednio umytej i okrojone). Po kilku minutach smażenia cukinie są już aromatyczne i chrupiące. Posól je i popieprz do smaku.
  6. Wyłóż makaron (powinien być al dente) na talerze,na górę wyłóż sos, dookoła ułóż spiralnie plastry cukinii, posyp startym parmezanem. Udekoruj oliwkami i listkami selera naciowego.

Opis

Wszystkiego po trochę - warzywa, "białe mięso", aromatyczne zioła oraz bogaty w błonnik makaron z pełnego ziarna to zbilansowany i smaczny posiłek na na obiad czy też kolację.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!