Świderkowy makaron z kolorowymi warzywami
kontakt_6
Świderkowy makaron z kolorowymi warzywami to zdrowe i kolorowe danie główne.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1346
kcal
Białka
44
gram
Węglowodany
210
gram
Tłuszcze
33
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
1 / 1
Świderkowy makaron z kolorowymi warzywami to zdrowe i kolorowe danie główne.
14
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
400 g makaron lubella świderek kolorowy
1 łyżecz. oliwa z oliwek
2 szt. cebula
2 szt. ząbek czosnku
1 szt. dynia
1 szt. papryka czerwona
1 szt. żółta papryka
100 g zielony groszek
120 g marchew
300 śmietana
1 łyżka musztarda gruboziarnista
1 pęcz. natka pietruszki
1 pęcz. szczypiorek
3 szt. pomidorki koktajlowe
Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente.
Podgrzewamy oliwę na dużej patelni. Podsmażyć na niej drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praske czosnek.
Małą dynię np. żółtą dzielimy na ćwiartki. Dodajemy na patelnię cały czas mieszając.
Następnie dodać paprykę i i marchew pokrojone w słupki. Całość dalej smażyć, mieszając od czasu do czasu, aż papryka zmięknie.
Dodać groszek.
Włożyć makaron z warzywami do garnka. Dodać śmietanę wymieszaną z musztardą i podgrzewać wszystko, wciąż mieszając w niewielkiej temperaturze.
Na koniec gotowe danie posypać natką, szczypiorkiem i ozdobić pomidorami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1346
kcal
Białka
44
gram
Węglowodany
210
gram
Tłuszcze
33
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.