Świderki z warzywami i sosem cytrynowo-jogurtowym
m7
0
5 / 1
0
To danie na obiad, dla odmiany od ciągle pożeranego makaronu z owocami. Podam ilość przybliżoną na jedną osobę, ale naprawdę nie warto się sugerować...
21
Składniki
40 min
Przygotowanie
?
Kcal/porcja
Składniki
1 porcja
Składniki
1 szcz. cukier
1 łyżeczka sezam
1 łyżeczka sok z cytryny
0.50 łyżeczka curry
40 gr makaron świderki
1 szt warzywa wedle uznania
0.50 szt brokuły
0.50 szt marchew
6 szt młoda fasolka szparagowa
2 szt bakłażan
0.50 szt papryka żółta
2 szt pieczarki
3 szt migdały
1 szt aromat cytrynowy
1 łyżka groszek zielony
1 łyżka kukurydza
1 łyżka cebula
2 łyżka rodzynki
1 łyżka pestki dyni
1 łyżka jogurt naturalny
1 łyżka przyprawa włoska
Przygotowanie
Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu.
Podgotować marchewkę. Na patelnię teflonową wrzucić wszystkie warzywa, podsmażać parę minut, aż będą miękkie. Smażyć najlepiej bez oleju. Wsypać przyprawy.
Przygotować sos: do naczynka małego wlać jogurcik, sok z cytrynki i szczyptę cukru-lub miód. Wymieszać.
Na talerze wyłożyć makaron, wyłożyć na niego warzywa, posypać bakaliami, polać sosem.
Weź widelczyk i zajadaj. Smacznego!