Świderki z warzywami i sosem cytrynowo-jogurtowym

m7
Świderki z warzywami i sosem cytrynowo-jogurtowym

Średnia 5 / 1

Oceń!

To danie na obiad, dla odmiany od ciągle pożeranego makaronu z owocami. Podam ilość przybliżoną na jedną osobę, ale naprawdę nie warto się sugerować...

21

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

1 szczyp. cukier

1 łyżecz. sezam

1 łyżecz. sok z cytryny

0.50 łyżecz. curry

40 g makaron świderki

1 szt. warzywa wedle uznania

0.50 szt. brokuły

0.50 szt. marchew

6 szt. młoda fasolka szparagowa

2 szt. bakłażan

0.50 szt. papryka żółta

2 szt. pieczarki

3 szt. migdały

1 szt. aromat cytrynowy

1 łyżka groszek zielony

1 łyżka kukurydza

1 łyżka cebula

2 łyżka rodzynki

1 łyżka pestki dyni

1 łyżka jogurt naturalny

1 łyżka przyprawa włoska

Przygotowanie


Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu.

Podgotować marchewkę. Na patelnię teflonową wrzucić wszystkie warzywa, podsmażać parę minut, aż będą miękkie. Smażyć najlepiej bez oleju. Wsypać przyprawy.

Przygotować sos: do naczynka małego wlać jogurcik, sok z cytrynki i szczyptę cukru-lub miód. Wymieszać.

Na talerze wyłożyć makaron, wyłożyć na niego warzywa, posypać bakaliami, polać sosem.

Weź widelczyk i zajadaj. Smacznego!

Wartości odżywcze na porcję


Energia

709

kcal

Białka

26

gram

Węglowodany

98

gram

Tłuszcze

14

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły