Świderki z warzywami i sosem cytrynowo-jogurtowym
m7
To danie na obiad, dla odmiany od ciągle pożeranego makaronu z owocami. Podam ilość przybliżoną na jedną osobę, ale naprawdę nie warto się sugerować...
0
5 / 1
To danie na obiad, dla odmiany od ciągle pożeranego makaronu z owocami. Podam ilość przybliżoną na jedną osobę, ale naprawdę nie warto się sugerować...
21
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
1 szcz. cukier
1 łyżeczka sezam
1 łyżeczka sok z cytryny
0.50 łyżeczka curry
40 g makaron świderki
1 szt. warzywa wedle uznania
0.50 szt. brokuły
0.50 szt. marchew
6 szt. młoda fasolka szparagowa
2 szt. bakłażan
0.50 szt. papryka żółta
2 szt. pieczarki
3 szt. migdały
1 szt. aromat cytrynowy
1 łyżka groszek zielony
1 łyżka kukurydza
1 łyżka cebula
2 łyżka rodzynki
1 łyżka pestki dyni
1 łyżka jogurt naturalny
1 łyżka przyprawa włoska
Przygotowanie
Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu.
Podgotować marchewkę. Na patelnię teflonową wrzucić wszystkie warzywa, podsmażać parę minut, aż będą miękkie. Smażyć najlepiej bez oleju. Wsypać przyprawy.
Przygotować sos: do naczynka małego wlać jogurcik, sok z cytrynki i szczyptę cukru-lub miód. Wymieszać.
Na talerze wyłożyć makaron, wyłożyć na niego warzywa, posypać bakaliami, polać sosem.
Weź widelczyk i zajadaj. Smacznego!