Świderki z warzywami i sosem cytrynowo-jogurtowym

m7
Świderki z warzywami i sosem cytrynowo-jogurtowym

0

5 / 1

To danie na obiad, dla odmiany od ciągle pożeranego makaronu z owocami. Podam ilość przybliżoną na jedną osobę, ale naprawdę nie warto się sugerować...

21

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

1 szczyp. cukier

1 łyżecz. sezam

1 łyżecz. sok z cytryny

0.50 łyżecz. curry

40 g makaron świderki

1 szt. warzywa wedle uznania

0.50 szt. brokuły

0.50 szt. marchew

6 szt. młoda fasolka szparagowa

2 szt. bakłażan

0.50 szt. papryka żółta

2 szt. pieczarki

3 szt. migdały

1 szt. aromat cytrynowy

1 łyżka groszek zielony

1 łyżka kukurydza

1 łyżka cebula

2 łyżka rodzynki

1 łyżka pestki dyni

1 łyżka jogurt naturalny

1 łyżka przyprawa włoska

Przygotowanie


1

Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu.

2

Podgotować marchewkę. Na patelnię teflonową wrzucić wszystkie warzywa, podsmażać parę minut, aż będą miękkie. Smażyć najlepiej bez oleju. Wsypać przyprawy.

3

Przygotować sos: do naczynka małego wlać jogurcik, sok z cytrynki i szczyptę cukru-lub miód. Wymieszać.

4

Na talerze wyłożyć makaron, wyłożyć na niego warzywa, posypać bakaliami, polać sosem.

5

Weź widelczyk i zajadaj. Smacznego!

Wartości odżywcze na porcję


Energia

709

kcal

Białka

26

gram

Węglowodany

98

gram

Tłuszcze

14

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły