Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
Smaczne i energetyczne danie, które pozwoli „odczarować” szpinak nawet najbardziej wybrednym. Niestety, szpinak nie zawsze wygląda apetycznie na talerzu, dlatego też ważne jest, jaka jest do tego dekoracja. Tę rolę pełni tu ser feta pokrojony w kostkę, jest jednocześnie dobrą, ostrą odskocznią smakową od jednostajnego smaku makaronu i mdłego smaku szpinaku saute. Szpinak można pokochać lub znienawidzić, więc ważne jest, aby szczególnie dzieci nie zraziły się do tego zdrowego warzywa, które jest bombą żelaza i witaminy C! Dla smakoszy proponuję dodać trochę startej gałki muszkatołowej, pokrojone drobniutko jajko ugotowane na twardo lub „posadzone” na środku szpinakowo-czosnkowej pulpy, pokrojone w krążki pory (wtedy podsuszamy szpinak i pory na maśle), a dla mięsożerców proponuję wzbogacić szpinak podsmażonym boczkiem. Oczywiście, jakkolwiek nie przyrządzimy szpinaku, zawsze podajemy go ze świderkami!
400 | Mililitrów |
śmietanka kremowa 30%
|
|
1 | Szczypta |
sól, pieprz
|
|
1 | Kostka |
ser feta
|
|
1 | Sztuka | ||
![]() |
|||
1 | Sztuka |
szpinak mrożony
|
|
4 | Sztuki |
czosnek
|
|
1 | Łyżka |
masło
|
|
Wyślij przepis |
|
||
Kup online: | |||
Kalkulator miar |