Świderki z sosem szpinakowo-czosnkowym i serem feta

malg
Świderki z sosem szpinakowo-czosnkowym i serem feta

1

0 / 0

Smaczne i energetyczne danie, które pozwoli „odczarować” szpinak nawet najbardziej wybrednym. Niestety, szpinak nie zawsze wygląda apetycznie na talerzu, dlatego też ważne jest, jaka jest do tego dekoracja. Tę rolę pełni tu ser feta pokrojony w kostkę, jest jednocześnie dobrą, ostrą odskocznią smakową od jednostajnego smaku makaronu i mdłego smaku szpinaku saute. Szpinak można pokochać lub znienawidzić, więc ważne jest, aby szczególnie dzieci nie zraziły się do tego zdrowego warzywa, które jest bombą żelaza i witaminy C! Dla smakoszy proponuję dodać trochę startej gałki muszkatołowej, pokrojone drobniutko jajko ugotowane na twardo lub „posadzone” na środku szpinakowo-czosnkowej pulpy, pokrojone w krążki pory (wtedy podsuszamy szpinak i pory na maśle), a dla mięsożerców proponuję wzbogacić szpinak podsmażonym boczkiem. Oczywiście, jakkolwiek nie przyrządzimy szpinaku, zawsze podajemy go ze świderkami!

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

400 śmietanka kremowa 30%

1 szcz. sól, pieprz

1 kost. ser feta

1 szt. makaron lubella świdry

1 szt. szpinak mrożony

4 szt. czosnek

1 łyżka masło

Przygotowanie


1

Ugotuj makaron al dente.

2

Rozgrzej na patelni łyżkę masła i wrzuć zamrożony szpinak. Rozmrażaj go pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aby nie przywarł.

3

Gdy szpinak się rozmrozi i woda trochę odparuje, dodaj śmietankę, dopraw go pieprzem i solą. Dobrze wymieszaj i podduś na wolnym ogniu. Na koniec dodaj czosnek roztarty z odrobiną soli.

4

Ugotowany makaron polej sosem szpinakowo-czosnkowym, podawaj z kawałkami fety.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły