Świderki z sosem szpinakowo-czosnkowym i serem feta
malg
Smaczne i energetyczne danie, które pozwoli „odczarować” szpinak nawet najbardziej wybrednym. Niestety, szpinak nie zawsze wygląda apetycznie na talerzu, dlatego też ważne jest, jaka jest do tego dekoracja. Tę rolę pełni tu ser feta pokrojony w kostkę, jest jednocześnie dobrą, ostrą odskocznią smakową od jednostajnego smaku makaronu i mdłego smaku szpinaku saute. Szpinak można pokochać lub znienawidzić, więc ważne jest, aby szczególnie dzieci nie zraziły się do tego zdrowego warzywa, które jest bombą żelaza i witaminy C! Dla smakoszy proponuję dodać trochę startej gałki muszkatołowej, pokrojone drobniutko jajko ugotowane na twardo lub „posadzone” na środku szpinakowo-czosnkowej pulpy, pokrojone w krążki pory (wtedy podsuszamy szpinak i pory na maśle), a dla mięsożerców proponuję wzbogacić szpinak podsmażonym boczkiem. Oczywiście, jakkolwiek nie przyrządzimy szpinaku, zawsze podajemy go ze świderkami!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
548
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
20
gram
Tłuszcze
46
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Smaczne i energetyczne danie, które pozwoli „odczarować” szpinak nawet najbardziej wybrednym. Niestety, szpinak nie zawsze wygląda apetycznie na talerzu, dlatego też ważne jest, jaka jest do tego dekoracja. Tę rolę pełni tu ser feta pokrojony w kostkę, jest jednocześnie dobrą, ostrą odskocznią smakową od jednostajnego smaku makaronu i mdłego smaku szpinaku saute. Szpinak można pokochać lub znienawidzić, więc ważne jest, aby szczególnie dzieci nie zraziły się do tego zdrowego warzywa, które jest bombą żelaza i witaminy C! Dla smakoszy proponuję dodać trochę startej gałki muszkatołowej, pokrojone drobniutko jajko ugotowane na twardo lub „posadzone” na środku szpinakowo-czosnkowej pulpy, pokrojone w krążki pory (wtedy podsuszamy szpinak i pory na maśle), a dla mięsożerców proponuję wzbogacić szpinak podsmażonym boczkiem. Oczywiście, jakkolwiek nie przyrządzimy szpinaku, zawsze podajemy go ze świderkami!
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 śmietanka kremowa 30%
1 szczyp. sól, pieprz
1 kostka ser feta
1 szt. makaron lubella świdry
1 szt. szpinak mrożony
4 szt. czosnek
1 łyżka masło
Przygotowanie
Ugotuj makaron al dente.
Rozgrzej na patelni łyżkę masła i wrzuć zamrożony szpinak. Rozmrażaj go pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aby nie przywarł.
Gdy szpinak się rozmrozi i woda trochę odparuje, dodaj śmietankę, dopraw go pieprzem i solą. Dobrze wymieszaj i podduś na wolnym ogniu. Na koniec dodaj czosnek roztarty z odrobiną soli.
Ugotowany makaron polej sosem szpinakowo-czosnkowym, podawaj z kawałkami fety.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
548
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
20
gram
Tłuszcze
46
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.