Świderki z kurczakiem, papryką i cukinią

malg

Korzystając z bogactwa warzyw i ich bardzo przystępnej ceny robię bardzo często obiady składające się głównie z tego, co wpadnie mi w oko na targu. Lubię rano pochodzić niespiesznie między straganami, popytać, czy warzywa pochodzą z działki właściciela kramiku, skąd bierze owoce i jak je przechowuje w zimie. Mam jedno upatrzone stanowisko, gdzie kupuję uparowane czerwone buraki, drugie ze świeżymi orzechami laskowymi i włoskimi. Czasami zachodzę na stronę z nabiałem i kupuję prawdziwy wiejski ser w gomółkach, świeżo zebraną śmietanę, mleko od krowy lub wiejską kurę. Na koniec idę do pani, która piecze chleb na zakwasie… Tym razem świeże warzywa w wersji z kurczakiem i świderkami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
267
kcal
Białka
19
gram
Węglowodany
8
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Korzystając z bogactwa warzyw i ich bardzo przystępnej ceny robię bardzo często obiady składające się głównie z tego, co wpadnie mi w oko na targu. Lubię rano pochodzić niespiesznie między straganami, popytać, czy warzywa pochodzą z działki właściciela kramiku, skąd bierze owoce i jak je przechowuje w zimie. Mam jedno upatrzone stanowisko, gdzie kupuję uparowane czerwone buraki, drugie ze świeżymi orzechami laskowymi i włoskimi. Czasami zachodzę na stronę z nabiałem i kupuję prawdziwy wiejski ser w gomółkach, świeżo zebraną śmietanę, mleko od krowy lub wiejską kurę. Na koniec idę do pani, która piecze chleb na zakwasie… Tym razem świeże warzywa w wersji z kurczakiem i świderkami.
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
1 szt. makaron świderki lubella
1 szt. pierś kurczaka
1 szt. cukinia
2 szt. papryka kolorowa
1 szt. śmietanka kremowa 30%
Przygotowanie
Dodaję pokrojone papryki i cukinię.
Przygotowuje produkty tak, żeby wszystko było pod ręką: pierś kurczaka, papryka, cukinia, śmietana kremówka i oczywiście makaron.
Smażę kilka minut, aż warzywa będą miękkie.
Wlewam śmietanę kremówkę i energicznie mieszam.
Na patelnię wrzucam ugotowany makaron i mieszam doprawiając do smaku pieprzem i solą.
Kroję pierś kurczaka i podsmażam na małej ilości tłuszczu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
267
kcal
Białka
19
gram
Węglowodany
8
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.