Świderki z kurczakiem, papryką i cukinią

malg
Świderki z kurczakiem, papryką i cukinią

1

0 / 0

Korzystając z bogactwa warzyw i ich bardzo przystępnej ceny robię bardzo często obiady składające się głównie z tego, co wpadnie mi w oko na targu. Lubię rano pochodzić niespiesznie między straganami, popytać, czy warzywa pochodzą z działki właściciela kramiku, skąd bierze owoce i jak je przechowuje w zimie. Mam jedno upatrzone stanowisko, gdzie kupuję uparowane czerwone buraki, drugie ze świeżymi orzechami laskowymi i włoskimi. Czasami zachodzę na stronę z nabiałem i kupuję prawdziwy wiejski ser w gomółkach, świeżo zebraną śmietanę, mleko od krowy lub wiejską kurę. Na koniec idę do pani, która piecze chleb na zakwasie… Tym razem świeże warzywa w wersji z kurczakiem i świderkami.

6

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szcz. sól, pieprz

1 szt. makaron świderki lubella

1 szt. pierś kurczaka

1 szt. cukinia

2 szt. papryka kolorowa

1 szt. śmietanka kremowa 30%

Przygotowanie


1

Dodaję pokrojone papryki i cukinię.

2

Przygotowuje produkty tak, żeby wszystko było pod ręką: pierś kurczaka, papryka, cukinia, śmietana kremówka i oczywiście makaron.

3

Smażę kilka minut, aż warzywa będą miękkie.

4

Wlewam śmietanę kremówkę i energicznie mieszam.

5

Na patelnię wrzucam ugotowany makaron i mieszam doprawiając do smaku pieprzem i solą.

6

Kroję pierś kurczaka i podsmażam na małej ilości tłuszczu.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły