Świderki z krewetkami
m7
2
2 / 1
0
Potrawa, która ze względu na to, że zawiera rzadko w polskiej kuchni wykorzystywane krewetki, można uznać za wykwintną. Jest dośc prosta w przygotowaniu i na pewno mile zaskoczysz nią zaproszonych gości.
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
200 śmietana 36%
500 gr krewetki
400 gr makaron świderki
0.33 szkl. wino białe wytrawne
3 szt cebula
2 szt pomidor
2 łyżka masło
2 łyżka oliwa
Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente.
Krewetki rozmrażamy. Masło rozgrzewamy na patelni na małym ogniu. Obsmażamy na nim krewetki przez kilka minut (muszą się zaróżowić). Krewetki wraz z sosem zachowujemy. Dymkę i czosnek siekamy, obsmażamy na oliwie, dolewamy wino i gotujemy dopóki połowa wina się nie odparuje. Skrapiamy wodą i dolewamy śmietankę. Gotujemy, dodajemy obrane ze skórki i posiekane pomidory i ewentualnie doprawiamy jeszcze raz do smaku.
Makaron mieszamy z krewetkami, pomidorami i winnym sosem.