Świderki z krewetkami
m7
Potrawa, która ze względu na to, że zawiera rzadko w polskiej kuchni wykorzystywane krewetki, można uznać za wykwintną. Jest dośc prosta w przygotowaniu i na pewno mile zaskoczysz nią zaproszonych gości.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
723
kcal
Białka
35
gram
Węglowodany
18
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
3
2 / 1
Potrawa, która ze względu na to, że zawiera rzadko w polskiej kuchni wykorzystywane krewetki, można uznać za wykwintną. Jest dośc prosta w przygotowaniu i na pewno mile zaskoczysz nią zaproszonych gości.
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
200 śmietana 36%
500 g krewetki
400 g makaron świderki
0.33 szkl. wino białe wytrawne
3 szt. cebula
2 szt. pomidor
2 łyżka masło
2 łyżka oliwa
Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente.
Krewetki rozmrażamy. Masło rozgrzewamy na patelni na małym ogniu. Obsmażamy na nim krewetki przez kilka minut (muszą się zaróżowić). Krewetki wraz z sosem zachowujemy. Dymkę i czosnek siekamy, obsmażamy na oliwie, dolewamy wino i gotujemy dopóki połowa wina się nie odparuje. Skrapiamy wodą i dolewamy śmietankę. Gotujemy, dodajemy obrane ze skórki i posiekane pomidory i ewentualnie doprawiamy jeszcze raz do smaku.
Makaron mieszamy z krewetkami, pomidorami i winnym sosem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
723
kcal
Białka
35
gram
Węglowodany
18
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.