Świderki z krewetkami

m7
Świderki z krewetkami

2

2 / 1

Potrawa, która ze względu na to, że zawiera rzadko w polskiej kuchni wykorzystywane krewetki, można uznać za wykwintną. Jest dośc prosta w przygotowaniu i na pewno mile zaskoczysz nią zaproszonych gości.

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

200 śmietana 36%

500 g krewetki

400 g makaron świderki

0.33 szkl. wino białe wytrawne

3 szt. cebula

2 szt. pomidor

2 łyżka masło

2 łyżka oliwa

Przygotowanie


1

Makaron gotujemy al dente.

2

Krewetki rozmrażamy. Masło rozgrzewamy na patelni na małym ogniu. Obsmażamy na nim krewetki przez kilka minut (muszą się zaróżowić). Krewetki wraz z sosem zachowujemy. Dymkę i czosnek siekamy, obsmażamy na oliwie, dolewamy wino i gotujemy dopóki połowa wina się nie odparuje. Skrapiamy wodą i dolewamy śmietankę. Gotujemy, dodajemy obrane ze skórki i posiekane pomidory i ewentualnie doprawiamy jeszcze raz do smaku.

3

Makaron mieszamy z krewetkami, pomidorami i winnym sosem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły