Świderki z gulaszem

lubella
Świderki z gulaszem

0

3.7 / 3

Przepis krok po kroku na tradycyjny węgierski gulasz z makaronem. Dobrze doprawione mięso wieprzowe, cebula i słodka, czerwona papryka tworzą prawdziwą harmonię smaku. Koniecznie spróbuj!

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

200 g makaron lubella świderki

500 g łopatka wieprzowa

2 szt. biała cebula

1 szt. marchew

3 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

1 łyżecz. papryka słodka mielona

2 szt. liść laurowy

3 szt. ziele angielskie

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

2 łyżka olej

Przygotowanie


1

Mięso pokrój w kostkę (ok. 4cm), dopraw słodką papryką. W garnku rozgrzej olej i podsmaż mięso z każdej strony. Gdy mięso będzie już gotowe wyjmij je z garnka i odłóż na bok.

2

Do tego samego garnka dodaj cebulę i usmaż ją. Dodaj mięso, liście laurowe, ziele angielskie i koncentrat pomidorowy. Podgrzewaj wszystko razem. Następnie dodaj 200 ml wody i duś wszystko przez chwilę na małym ogniu.

3

Kolejno dodaj paprykę pokrojoną w dużą kostkę oraz startą na dużych oczkach marchew. Nadal duś wszystko od czasu do czasu mieszając. Dopraw gulasz solą i pieprzem.

4

Gdy mięso będzie już miękkie i soczyste odstaw gulasz z ognia.

5

Ugotuj makaron al dente zgodnie instrukcją na opakowaniu i polej go gulaszem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1142

kcal

Białka

62

gram

Węglowodany

94

gram

Tłuszcze

54

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły