Świderki z gulaszem
lubella
0
3.7 / 3
Przepis krok po kroku na tradycyjny węgierski gulasz z makaronem. Dobrze doprawione mięso wieprzowe, cebula i słodka, czerwona papryka tworzą prawdziwą harmonię smaku. Koniecznie spróbuj!
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
200 g makaron lubella świderki
500 g łopatka wieprzowa
2 szt. biała cebula
1 szt. marchew
3 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
1 łyżeczka papryka słodka mielona
2 szt. liść laurowy
3 szt. ziele angielskie
1 szcz. sól
1 szcz. pieprz
2 łyżka olej
Przygotowanie
Mięso pokrój w kostkę (ok. 4cm), dopraw słodką papryką. W garnku rozgrzej olej i podsmaż mięso z każdej strony. Gdy mięso będzie już gotowe wyjmij je z garnka i odłóż na bok.
Do tego samego garnka dodaj cebulę i usmaż ją. Dodaj mięso, liście laurowe, ziele angielskie i koncentrat pomidorowy. Podgrzewaj wszystko razem. Następnie dodaj 200 ml wody i duś wszystko przez chwilę na małym ogniu.
Kolejno dodaj paprykę pokrojoną w dużą kostkę oraz startą na dużych oczkach marchew. Nadal duś wszystko od czasu do czasu mieszając. Dopraw gulasz solą i pieprzem.
Gdy mięso będzie już miękkie i soczyste odstaw gulasz z ognia.
Ugotuj makaron al dente zgodnie instrukcją na opakowaniu i polej go gulaszem.