0

Składniki

150 Gramów
ingridient
makaron świderki Lubella
250 Gramów
cukinia
150 Mililitrów
Śmietana 30%
60 Gramów
Ser gouda
5 Sztuk
suszone pomidory
1 Pęczek
Świeży szpinak
1 Sztuka
cebula
1 Sztuka
ząbek czosnku
2 Łyżki
oliwa
1 Szczypta
sól, pieprz
0.35 Szklanki
ziarna słonecznika
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Makaron ugotować al dente, odcedzając pozostawić 1/3 szklanki wody.
  2. Na rozgrzanej oliwie zeszklić drobno pokrojoną cebulę.
  3. Dodać szpinak, sprasowany czosnek, drobno pokrojone suszone pomidory oraz pokrojoną w plasterki cukinię. Smażyć 2-3 minuty, a następnie wlać śmietankę, pozostawioną wodę z gotowania i doprowadzić do wrzenia. Na koniec posypać startym serem, dokładnie wymieszać, aż powstanie gęsty sos.
  4. Podawać na gorąco, z posypanymi ziarnami prażonego słonecznika.

Opis

Makaron w sosie serowym z ulubionymi warzywami idealny na lunch do pracy!

Podobne przepisy

Lasagne z mięsem z kurczaka i szpinakiem

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Lasagne z mięsem z kurczaka i szpinakiem

Świderki z zielonymi warzywami w serowym sosie

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Świderki z zielonymi warzywami w serowym sosie

Łosoś w płatkach kukurydzianych na szpinaku

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Łosoś w płatkach kukurydzianych na szpinaku

Włoski sos pomidorowy z makaronem „świderki”

Przepis
Średni Do 1 godz
Włoski sos pomidorowy z makaronem „świderki”

Sałatka makaronowa z grillowanymi warzywami

Przepis
Łatwy Do 40 min
Sałatka makaronowa z grillowanymi warzywami

Leczo

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Leczo

Zupa krem z kalarepki z groszkiem ptysiowym i chrzanem

Przepis
Łatwy Do 40 min
Zupa krem z kalarepki z groszkiem ptysiowym i chrzanem

Makaron z kurczakiem, bazylią i cukinią

Przepis
Łatwy Do 40 min
Makaron z kurczakiem, bazylią i cukinią

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!