Świderki z cukinią, szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie serowym
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
lubella
![Świderki z cukinią, szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie serowym](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977479282.jpeg&w=3840&q=75)
Makaron w sosie serowym z ulubionymi warzywami idealny na lunch do pracy!
1
3.7 / 3
Makaron w sosie serowym z ulubionymi warzywami idealny na lunch do pracy!
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
150 g makaron świderki lubella
250 g cukinia
150 śmietana 30%
60 g ser gouda
5 szt. pomidory suszone
1 pęcz. świeży szpinak
1 szt. cebula
1 szt. ząbek czosnku
2 łyżka oliwa
1 szczyp. sól, pieprz
0.35 szkl. ziarna słonecznika
Przygotowanie
Makaron ugotować al dente, odcedzając pozostawić 1/3 szklanki wody.
Na rozgrzanej oliwie zeszklić drobno pokrojoną cebulę.
Dodać szpinak, sprasowany czosnek, drobno pokrojone suszone pomidory oraz pokrojoną w plasterki cukinię. Smażyć 2-3 minuty, a następnie wlać śmietankę, pozostawioną wodę z gotowania i doprowadzić do wrzenia. Na koniec posypać startym serem, dokładnie wymieszać, aż powstanie gęsty sos.
Podawać na gorąco, z posypanymi ziarnami prażonego słonecznika.