Świderki z cukinią, szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie serowym

lubella
Świderki z cukinią, szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie serowym

1

3.7 / 3

Makaron w sosie serowym z ulubionymi warzywami idealny na lunch do pracy!

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

150 g makaron świderki lubella

250 g cukinia

150 śmietana 30%

60 g ser gouda

5 szt. pomidory suszone

1 pęcz. świeży szpinak

1 szt. cebula

1 szt. ząbek czosnku

2 łyżka oliwa

1 szczyp. sól, pieprz

0.35 szkl. ziarna słonecznika

Przygotowanie


1

Makaron ugotować al dente, odcedzając pozostawić 1/3 szklanki wody.

2

Na rozgrzanej oliwie zeszklić drobno pokrojoną cebulę.

3

Dodać szpinak, sprasowany czosnek, drobno pokrojone suszone pomidory oraz pokrojoną w plasterki cukinię. Smażyć 2-3 minuty, a następnie wlać śmietankę, pozostawioną wodę z gotowania i doprowadzić do wrzenia. Na koniec posypać startym serem, dokładnie wymieszać, aż powstanie gęsty sos.

4

Podawać na gorąco, z posypanymi ziarnami prażonego słonecznika.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

854

kcal

Białka

29

gram

Węglowodany

73

gram

Tłuszcze

49

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły