Świderki z brokułami w sosie serowym
tyna
Szybki i zdrowy makaronowy obiad. Mamy tu przedstawicieli z różnych grup pokarmowych: białko, węglowodany, tłuszcze i warzywa.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
734
kcal
Białka
38
gram
Węglowodany
87
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Szybki i zdrowy makaronowy obiad. Mamy tu przedstawicieli z różnych grup pokarmowych: białko, węglowodany, tłuszcze i warzywa.
11
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
300 mleko
1 szczyp. sól, pieprz
1 kostka ser topiony
1 szt. makaron świderki pełne ziarno
1 szt. brokuły
6 szt. szynka parmeńska
1 łyżka migdały
1 łyżka orzechy
3 łyżka mąka pszenna krupczatka lubelli
13 dag. ser pleśniowy blue
5 dag. ser żółty
Przygotowanie
Ugotować makaron.
Brokuły oczyścić, dobrze opłukać, wrzucić do lekko osolonej wody, by zmięły.
Przygotować sos serowy: mąkę zmieszać z niewielką ilością mleka i wlać do gorącego mleka, mieszać powoli i podgotować, następnie dodać kilka rodzajów sera (np. gouda, ser topiony, blue) i dokładnie wymieszać, doprawić do smaku.
Na makaron układać różyczki brokułów, zwinięte cząstki szynki i kosteczki sera blue, zalać gorącym sosem serowym, posypać migdałami i orzechami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
734
kcal
Białka
38
gram
Węglowodany
87
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.