1

Składniki

1 Szczypta
cukier
1 Szczypta
pieprz
1 Szczypta
sól
400 Gramów
Makaron Lubella świderki
700 Gramów
pomidor
2 Sztuki
czosnek
2 Łyżki
bazylia
4 Łyżki
oliwa
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. W rondlu rozgrzewamy oliwę, podsmażamy czosnek na brązowo (obrane ząbki), dodajemy łyżkę bazylii, pomidory i gotujemy na wolnym ogniu około 20 min. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru i resztą bazylii.
  2. Ugotowany al dente makaron wrzucamy do garnka z sosem i mieszając, chwilę podgrzewamy.
  3. Przekładamy do ogrzanej wazy i natychmiast podajemy.

Opis

Danie łatwe do wykonania, a jednocześnie urozmaica obiadowe menu.

Podobne przepisy

Fantazja szparagowa

Łatwy Do 40 min
Fantazja szparagowa

Kokardki z pieczarkami

Łatwy Do 1 godz
Kokardki z pieczarkami

Makaron z pomidorami

Średni Do 1 godz
Makaron z pomidorami

Penne z grzybami

Średni Do 40 min
Penne z grzybami

Spaghetti napoletana

Łatwy Do 1 godz
Spaghetti napoletana

Spaghetti z bakłażanem

Łatwy Do 40 min
Spaghetti z bakłażanem

Uszka z brokułami

Łatwy Do 40 min
Uszka z brokułami

Biała ryba z rzymskiego garnka

Łatwy Do 1 godz
Biała ryba z rzymskiego garnka

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!