Świderki w sosie borowikowym
konkurs
Świderkowy makaron z sosem borowikowym to pyszna propozycja na danie z świeżymi grzybami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1536
kcal
Białka
28
gram
Węglowodany
117
gram
Tłuszcze
105
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Świderkowy makaron z sosem borowikowym to pyszna propozycja na danie z świeżymi grzybami.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
30 dag. makaron lubella świdry
1 szt. cebula
200 g borowiki
250 g serek mascarpone
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz cytrynowy
1 szczyp. cukier
80 g masło
4 łyżka oliwa z oliwek
1 pęcz. zielona pietruszka
Przygotowanie
Makaron ugotować al dente.
Na patelni stopić masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i szczyptę cukru. Podsmażać ok. 7 minut.
Dodać pokrojone w kostkę borowiki i podsmażyć kolejne 7-10 minut.
Dodać serek mascarpone i podgrzewać, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Gdy sos będzie zbyt gęsty można dodać trochę przegotowanej wody. Przyprawić do smaku. Posypać pietruszką lub kolendrą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1536
kcal
Białka
28
gram
Węglowodany
117
gram
Tłuszcze
105
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.