Świderki w sosie borowikowym

konkurs
Świderki w sosie borowikowym

1

0 / 0

Świderkowy makaron z sosem borowikowym to pyszna propozycja na danie z świeżymi grzybami.

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

30 dag. makaron lubella świdry

1 szt. cebula

200 g borowiki

250 g serek mascarpone

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz cytrynowy

1 szczyp. cukier

80 g masło

4 łyżka oliwa z oliwek

1 pęcz. zielona pietruszka

Przygotowanie


1

Makaron ugotować al dente.

2

Na patelni stopić masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i szczyptę cukru. Podsmażać ok. 7 minut.

3

Dodać pokrojone w kostkę borowiki i podsmażyć kolejne 7-10 minut.

4

Dodać serek mascarpone i podgrzewać, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

5

Gdy sos będzie zbyt gęsty można dodać trochę przegotowanej wody. Przyprawić do smaku. Posypać pietruszką lub kolendrą.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1536

kcal

Białka

28

gram

Węglowodany

117

gram

Tłuszcze

105

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły