Świderki w sosie borowikowym

konkurs
Świderki w sosie borowikowym

1

0 / 0

Świderkowy makaron z sosem borowikowym to pyszna propozycja na danie z świeżymi grzybami.

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

30 dag. makaron lubella świdry

1 szt. cebula

200 g borowiki

250 g serek mascarpone

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz cytrynowy

1 szczyp. cukier

80 g masło

4 łyżka oliwa z oliwek

1 pęcz. zielona pietruszka

Przygotowanie


1

Makaron ugotować al dente.

2

Na patelni stopić masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i szczyptę cukru. Podsmażać ok. 7 minut.

3

Dodać pokrojone w kostkę borowiki i podsmażyć kolejne 7-10 minut.

4

Dodać serek mascarpone i podgrzewać, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

5

Gdy sos będzie zbyt gęsty można dodać trochę przegotowanej wody. Przyprawić do smaku. Posypać pietruszką lub kolendrą.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły