Świderki

m7
Świderki

Średnia 0 / 0

Oceń!

Bardzo dobre, lekkie i szybkie danie :-) polecam gorąco!!

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

300 g makaron świderki

0.50 szkl. oliwa z oliwek

2 szt. bakłażan

1 szt. ząbek czosnku

4 szt. pomidor

1.50 łyżka świeża bazylia

2 łyżka parmezan

Przygotowanie


Obieramy bakłażany i kroimy w drobną kostkę.

Wlewamy połowę oliwy na patelnię, podgrzewamy, dodajemy czosnek i bakłażany.

Smażymy na wolnym ogniu do miękkości.

W tym czasie obieramy pomidory, wybieramy pestki i kroimy miąższ w kostkę.

Wlewamy resztę oliwy na patelnię i dodajemy pomidory.

Smażymy dalsze 5 min, dodajemy sól i bazylię.

W tym czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie, aż będzie al dente, odcedzamy.

Wykładamy makaron na patelnię i dokładnie mieszamy.

Posypujemy pieprzem, parmezanem i ponownie mieszamy.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

629

kcal

Białka

11

gram

Węglowodany

19

gram

Tłuszcze

33

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły