Świderki
m7
Bardzo dobre, lekkie i szybkie danie :-) polecam gorąco!!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
629
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
19
gram
Tłuszcze
33
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Bardzo dobre, lekkie i szybkie danie :-) polecam gorąco!!
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
300 g makaron świderki
0.50 szkl. oliwa z oliwek
2 szt. bakłażan
1 szt. ząbek czosnku
4 szt. pomidor
1.50 łyżka świeża bazylia
2 łyżka parmezan
Przygotowanie
Obieramy bakłażany i kroimy w drobną kostkę.
Wlewamy połowę oliwy na patelnię, podgrzewamy, dodajemy czosnek i bakłażany.
Smażymy na wolnym ogniu do miękkości.
W tym czasie obieramy pomidory, wybieramy pestki i kroimy miąższ w kostkę.
Wlewamy resztę oliwy na patelnię i dodajemy pomidory.
Smażymy dalsze 5 min, dodajemy sól i bazylię.
W tym czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie, aż będzie al dente, odcedzamy.
Wykładamy makaron na patelnię i dokładnie mieszamy.
Posypujemy pieprzem, parmezanem i ponownie mieszamy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
629
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
19
gram
Tłuszcze
33
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.