Świąteczny wieniec drożdżowy
IzabelaMichalczyk
Alternatywa dla świątecznego makowca, który nie tylko wyśmienicie smakuje, ale również pięknie się prezentuje. Pulchne drożdżowe ciasto wzbogacone makiem, bakaliami i dżemem żurawinowym. Polecam!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
353
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
2.8 / 4
Alternatywa dla świątecznego makowca, który nie tylko wyśmienicie smakuje, ale również pięknie się prezentuje. Pulchne drożdżowe ciasto wzbogacone makiem, bakaliami i dżemem żurawinowym. Polecam!
12
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
250 g mąka lubella puszysta luksusowa
30 g drożdże
50 g masło
50 g cukier
150 mleko uht 3,2%
1 szt. jajko
1 szt. żółtko
400 g mak mielony
50 g orzechy włoskie
3 łyżka dżem żurawinowy
1 łyżecz. skórka z pomarańczy
1 łyżecz. cynamon
Przygotowanie
Drożdże rozcieramy z 3 łyżkami ciepłego mleka (około 40 stopni - sprawdzamy kładąc kroplę mleka na nadgarstek, temperatura ma być neutralna). Dodajemy łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Odstawiamy na 12 -20 minut do wyrośnięcia (spienienia).
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ochłodzenia. Gdy rozczyn podwoi objętość dodajemy jajko, żółtko, cukier i mąkę wyrabiamy prze około 10-15 minut. Dodajemy skórkę pomarańczową i cynamon. Ponownie wyrabiamy i odstawiamy przykryte ściereczką na około godzinę w ciepłe miejsce (ja wkładam do piekarnika z włączonym światłem).
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 40 na 60 cm. Całość smarujemy gotową masą makową. Posypujemy orzechami włoskimi i suszoną żurawiną. Rozsmarowujemy miejscami dżem żurawinowy Łowicz. Zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Kroimy rulon wzdłuż na połowę. Przeplatamy tworząc jednocześnie wieniec. Przekładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 min. Pieczemy przez około 30-40 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
353
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Gluten
Jajka