Świąteczny wieniec drożdżowy

IzabelaMichalczyk
Świąteczny wieniec drożdżowy

0

2.8 / 4

Alternatywa dla świątecznego makowca, który nie tylko wyśmienicie smakuje, ale również pięknie się prezentuje. Pulchne drożdżowe ciasto wzbogacone makiem, bakaliami i dżemem żurawinowym. Polecam!

12

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

250 g mąka lubella puszysta luksusowa

30 g drożdże

50 g masło

50 g cukier

150 mleko uht 3,2%

1 szt. jajko

1 szt. żółtko

400 g mak mielony

50 g orzechy włoskie

3 łyżka dżem żurawinowy

1 łyżeczka skórka z pomarańczy

1 łyżeczka cynamon

Przygotowanie


1

Drożdże rozcieramy z 3 łyżkami ciepłego mleka (około 40 stopni - sprawdzamy kładąc kroplę mleka na nadgarstek, temperatura ma być neutralna). Dodajemy łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Odstawiamy na 12 -20 minut do wyrośnięcia (spienienia).

2

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ochłodzenia. Gdy rozczyn podwoi objętość dodajemy jajko, żółtko, cukier i mąkę wyrabiamy prze około 10-15 minut. Dodajemy skórkę pomarańczową i cynamon. Ponownie wyrabiamy i odstawiamy przykryte ściereczką na około godzinę w ciepłe miejsce (ja wkładam do piekarnika z włączonym światłem).

3

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 40 na 60 cm. Całość smarujemy gotową masą makową. Posypujemy orzechami włoskimi i suszoną żurawiną. Rozsmarowujemy miejscami dżem żurawinowy Łowicz. Zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Kroimy rulon wzdłuż na połowę. Przeplatamy tworząc jednocześnie wieniec. Przekładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 min. Pieczemy przez około 30-40 minut.

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły