Świąteczny warkocz z borówką
MarzenaJedlinska
0
0 / 0
7
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
30 g świeże drożdże
40 g cukier
300 g mąka lubella puszysta tortowa
120 mleko uht 3,2%
60 g masło
1 szt. jajko
1 szcz. sól
Przygotowanie
Drożdże pokruszyć i wymieszać z 1 łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i ciepłym mlekiem. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut do wyrośnięcia. Masło stopić i ostudzić. Przygotować pozostałe składniki ciasta.
Do miski wsypać mąkę, resztę cukru, sól i jajko. Dodać rozpuszczone i przestudzone masło, a na końcu wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wyrabiać ciasto, do momentu uzyskania elastycznego, nie klejącego się do rąk ciasta. Ciasto ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Po tym czasie ciasto znowu zagnieć i rozwałkować, na wysypanej mąką stolnicy, na prostokąt o wymiarach około 30x30cm. Posmarować ciasto borówką zostawiając z każdej strony ok. 1 cm brzeg, na który nie nakładamy borówki i zwinąć wzdłuż dłuższego boku w roladę. Następnie roladę naciąć ostrym nożem pozostawiając jeden nie nacięty koniec.
Powstałe dwie części zapleść ze sobą w warkocz (tak aby miejsce rozcięte było na górze). Ciasto wstawić do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce na ok. 20 minut, a następnie wstawić je do nagrzanego piekarnika do 175 st. C i piec ok. 30-40 minut.