Świąteczny warkocz z borówką

MarzenaJedlinska
Świąteczny warkocz z borówką

0

0 / 0

7

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

30 g świeże drożdże

40 g cukier

300 g mąka lubella puszysta tortowa

120 mleko uht 3,2%

60 g masło

1 szt. jajko

1 szcz. sól

Przygotowanie


1

Drożdże pokruszyć i wymieszać z 1 łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i ciepłym mlekiem. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut do wyrośnięcia. Masło stopić i ostudzić. Przygotować pozostałe składniki ciasta.

2

Do miski wsypać mąkę, resztę cukru, sól i jajko. Dodać rozpuszczone i przestudzone masło, a na końcu wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wyrabiać ciasto, do momentu uzyskania elastycznego, nie klejącego się do rąk ciasta. Ciasto ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.

3

Po tym czasie ciasto znowu zagnieć i rozwałkować, na wysypanej mąką stolnicy, na prostokąt o wymiarach około 30x30cm. Posmarować ciasto borówką zostawiając z każdej strony ok. 1 cm brzeg, na który nie nakładamy borówki i zwinąć wzdłuż dłuższego boku w roladę. Następnie roladę naciąć ostrym nożem pozostawiając jeden nie nacięty koniec.

4

Powstałe dwie części zapleść ze sobą w warkocz (tak aby miejsce rozcięte było na górze). Ciasto wstawić do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce na ok. 20 minut, a następnie wstawić je do nagrzanego piekarnika do 175 st. C i piec ok. 30-40 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły