Świąteczny tort orzechowy

m7
Świąteczny tort orzechowy

1

0 / 0

Torcik o smaku orzechowo kawowo czekoladowym to pyszne połączenie.Idealne na świąteczny stół choc niekoniecznie.Polecam

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 szcz. sól

8 szt. białka

4 szt. żółtko

1 szt. kawa mocna

2 łyżka woda

3 łyżka cukier

30 dek. cukier

30 dek. orzechy włoskie mielone

20 dek. margaryna

10 dek. czekolada gorzka

Przygotowanie


1

Białka leciutko posolic i ubic na bardzo sztywną pianę.Z cukru i wody ugotowac syrop"na nitkę".Wciąż ubijajac białka wlewac do nich powoli gorący syrop a następnie wsypac zmielone orzechy.

2

Masę podzielic na 3 części,przełożyc do 3 form(okrągłych) lub piec w 1 po kolei grubo natłuszczonych.Piec na "oko"aż zrobi się biszkopcik w 175st.W dużym płaskim rondlu zagotowac wodę,wstawic do niego miskę żaroodporną i ubijac w niej na parze żółtka z cukrem na puszysty krem,dodac kawę,a po przestygnięciu wetrzec do niej kasię i roztopioną czekoladę.Gdy placki przestygną,przełożyc je kremem kawowym.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły