1

Składniki

1 Szczypta
sól
8 Sztuk
Białka
4 Sztuki
Żółtko
1 Sztuka
Kawa mocna
2 Łyżki
woda
3 Łyżki
cukier
30 Dekagramów
cukier
30 Dekagramów
Orzechy włoskie mielone
20 Dekagramów
margaryna
10 Dekagramów
czekolada gorzka
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Białka leciutko posolic i ubic na bardzo sztywną pianę.Z cukru i wody ugotowac syrop"na nitkę".Wciąż ubijajac białka wlewac do nich powoli gorący syrop a następnie wsypac zmielone orzechy.
  2. Masę podzielic na 3 części,przełożyc do 3 form(okrągłych) lub piec w 1 po kolei grubo natłuszczonych.Piec na "oko"aż zrobi się biszkopcik w 175st.W dużym płaskim rondlu zagotowac wodę,wstawic do niego miskę żaroodporną i ubijac w niej na parze żółtka z cukrem na puszysty krem,dodac kawę,a po przestygnięciu wetrzec do niej kasię i roztopioną czekoladę.Gdy placki przestygną,przełożyc je kremem kawowym.

Opis

Torcik o smaku orzechowo kawowo czekoladowym to pyszne połączenie.Idealne na świąteczny stół choc niekoniecznie.Polecam

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!