Świąteczny rarytas piernikowo- śmietanowo-owocowy

monikakot76
Świąteczny rarytas piernikowo- śmietanowo-owocowy

0

0 / 0

Pyszne ciasto rozpływające się w ustach o zapachu piernika z masą śmietanowo- owocową. Idealne na święta Bożego Narodzenia.

14

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

6 szt. jaja l

1 szkl. cukier

1 szkl. mąka lubella puszysta tortowa

2 łyżka mąka ziemniaczana

2 łyżka przyprawa do piernika

2 łyżka kakao decomorreno

2 łyżecz. proszek do pieczenia

0.50 l śmietanka kremowa 30%

0.50 szkl. cukier puder

1 puszka brzoskwinia w syropie

2 łyżka żelatyna

0.50 szkl. wrząca woda

1 opak. masa kajmakowa

200 g ziarna słonecznika

Przygotowanie


1

Białka oddzielamy dokładnie od żółtek i ubijamy mikserem na sztywną pianę z cukrem. Piana ubija się długo, ale wychodzi sztywna i gładka. Następnie dodajemy do ubitej piany po jednym żółtku dalej miksując. Dodajemy przesianą mąkę lubella, mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, przyprawę do piernika oraz kakao. Mieszamy, aż powstanie gładka puszysta masa. Blachę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Wylewamy naszą biszkoptową masę. Wstawiamy do nagrzanego 180 st. piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Studzimy i przekrawamy na pół.

2

Żelatynę rozpuszczamy we wrzącej wodzie. Studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i dodajemy ostudzoną żelatynę i pokrojone drobno brzoskwinie. Gdy zacznie tężeć wykładamy na ciasto piernikowe i przykrywamy drugą częścią ciasta.

3

Na wierzch ciasta wykładamy i smarujemy masę kajmakową i posypujemy słonecznikiem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

366

kcal

Białka

8

gram

Węglowodany

46

gram

Tłuszcze

17

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły