Świąteczny rarytas piernikowo- śmietanowo-owocowy
monikakot76
0
0 / 0
0
Pyszne ciasto rozpływające się w ustach o zapachu piernika z masą śmietanowo- owocową. Idealne na święta Bożego Narodzenia.
14
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
6 szt jaja l
1 szkl. cukier
1 szkl. mąka lubella puszysta tortowa
2 łyżka mąka ziemniaczana
2 łyżka przyprawa do piernika
2 łyżka kakao decomorreno
2 łyżeczka proszek do pieczenia
0.50 l śmietanka kremowa 30%
0.50 szkl. cukier puder
1 pusz. brzoskwinia w syropie
2 łyżka żelatyna
0.50 szkl. wrząca woda
1 opak. masa kajmakowa
200 gr ziarna słonecznika
Przygotowanie
Białka oddzielamy dokładnie od żółtek i ubijamy mikserem na sztywną pianę z cukrem. Piana ubija się długo, ale wychodzi sztywna i gładka. Następnie dodajemy do ubitej piany po jednym żółtku dalej miksując. Dodajemy przesianą mąkę lubella, mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, przyprawę do piernika oraz kakao. Mieszamy, aż powstanie gładka puszysta masa. Blachę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Wylewamy naszą biszkoptową masę. Wstawiamy do nagrzanego 180 st. piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Studzimy i przekrawamy na pół.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzącej wodzie. Studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i dodajemy ostudzoną żelatynę i pokrojone drobno brzoskwinie. Gdy zacznie tężeć wykładamy na ciasto piernikowe i przykrywamy drugą częścią ciasta.
Na wierzch ciasta wykładamy i smarujemy masę kajmakową i posypujemy słonecznikiem.