Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
Pyszne i aromatyczne ciasto na wieczerzę wigilijną. Jeśli po Świętach zostanie kawałek ciasta, można go wykorzystać do zrobienia bajaderek, które będą doskonałym smakołykiem na Sylwestra. Okruchy i resztki, nawet te zeschnięte, wystarczy zmiksować z odrobiną rumu, dodać pokruszone orzechy włoskie, skórkę pomarańczową i posiekane prażone jabłka. Następnie z masy uformować małe kulki i obtoczyć je w wiórkach kokosowych. Inna propozycja wykorzystania okruszków z ciasta to wykonanie z niej posypki do lodów.
5 | Łyżek | ||
![]() |
|||
2 | Szklanki | ||
![]() |
|||
1 | Garść | ||
![]() |
|||
1 | Szklanka |
cukier
|
|
1 | Sztuka |
czekolada gorzka
|
|
2 | Sztuki |
jaja kurze całe
|
|
2 | Łyżeczki |
PROSZEK DO PIECZENIA
|
|
50 | Mililitrów |
Woda sodowa
|
|
150 | Mililitrów |
mleko
|
|
200 | Gramów |
margaryna
|
|
1 | Sztuka |
Laska wanilii
|
|
1 | Szczypta |
goździki
|
|
1 | Łyżeczka |
cynamon
|
|
1 | Szczypta |
Imbir mielony
|
|
1 | Garść |
suszone jagody goji
|
|
2 | Łyżki |
Otręby pszenne
|
|
1 | Łyżka |
Cukier puder do dekoracji
|
|
Wyślij przepis |
|
||
Kup online: | |||
Kalkulator miar |