Świąteczny piernik oprószony śniegiem

rabarbar55
Świąteczny piernik oprószony śniegiem

Średnia 5 / 6

Oceń!

Pyszne i aromatyczne ciasto na wieczerzę wigilijną. Jeśli po Świętach zostanie kawałek ciasta, można go wykorzystać do zrobienia bajaderek, które będą doskonałym smakołykiem na Sylwestra. Okruchy i resztki, nawet te zeschnięte, wystarczy zmiksować z odrobiną rumu, dodać pokruszone orzechy włoskie, skórkę pomarańczową i posiekane prażone jabłka. Następnie z masy uformować małe kulki i obtoczyć je w wiórkach kokosowych. Inna propozycja wykorzystania okruszków z ciasta to wykonanie z niej posypki do lodów.

15

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

5 łyżka kakao decomorreno

2 szkl. mąka lubella

1 szkl. cukier

1 szt. czekolada gorzka

2 szt. jaja kurze całe

2 łyżecz. proszek do pieczenia

50 woda sodowa

150 mleko

200 g margaryna

1 szt. laska wanilii

1 szczyp. goździki

1 łyżecz. cynamon

1 szczyp. imbir mielony

2 łyżka otręby pszenne

1 łyżka cukier puder do dekoracji

Przygotowanie


W misce należy połączyć sypkie składniki: kakao, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, wanilię, goździki, imbir, otręby i pokruszone płatki.

Krok 1

Do drugiej miski dodajemy jaja, tłuszcz, mleko i wodę i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dzięki wodzie sodowej ciasto będzie bardziej puszyste.

Zawartość obu naczyń łączymy i mieszamy.

Czekoladę należy pokruszyć na drobne kawałki i dodać do masy. Najlepiej to robić w zamkniętym opakowaniu przy użyciu wałka do ciasta.

Na samym końcu dodajemy jagody goji i delikatnie mieszamy.

Masę przekładam do wysmarowanej tłuszczem formy i piekę przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Po wystudzeniu ciasto oprószam cukrem pudrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

447

kcal

Białka

7

gram

Węglowodany

54

gram

Tłuszcze

22

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły