Świąteczny piernik oprószony śniegiem

rabarbar55
Świąteczny piernik oprószony śniegiem

0

5 / 6

Pyszne i aromatyczne ciasto na wieczerzę wigilijną. Jeśli po Świętach zostanie kawałek ciasta, można go wykorzystać do zrobienia bajaderek, które będą doskonałym smakołykiem na Sylwestra. Okruchy i resztki, nawet te zeschnięte, wystarczy zmiksować z odrobiną rumu, dodać pokruszone orzechy włoskie, skórkę pomarańczową i posiekane prażone jabłka. Następnie z masy uformować małe kulki i obtoczyć je w wiórkach kokosowych. Inna propozycja wykorzystania okruszków z ciasta to wykonanie z niej posypki do lodów.

15

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

5 łyżka kakao decomorreno

2 szkl. mąka lubella

1 szkl. cukier

1 szt. czekolada gorzka

2 szt. jaja kurze całe

2 łyżeczka proszek do pieczenia

50 woda sodowa

150 mleko

200 g margaryna

1 szt. laska wanilii

1 szcz. goździki

1 łyżeczka cynamon

1 szcz. imbir mielony

2 łyżka otręby pszenne

1 łyżka cukier puder do dekoracji

Przygotowanie


1

W misce należy połączyć sypkie składniki: kakao, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, wanilię, goździki, imbir, otręby i pokruszone płatki.

2

Do drugiej miski dodajemy jaja, tłuszcz, mleko i wodę i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dzięki wodzie sodowej ciasto będzie bardziej puszyste.

3

Zawartość obu naczyń łączymy i mieszamy.

4

Czekoladę należy pokruszyć na drobne kawałki i dodać do masy. Najlepiej to robić w zamkniętym opakowaniu przy użyciu wałka do ciasta.

5

Na samym końcu dodajemy jagody goji i delikatnie mieszamy.

6

Masę przekładam do wysmarowanej tłuszczem formy i piekę przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

7

Po wystudzeniu ciasto oprószam cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły