Świąteczny piernik oprószony śniegiem
rabarbar55
Pyszne i aromatyczne ciasto na wieczerzę wigilijną. Jeśli po Świętach zostanie kawałek ciasta, można go wykorzystać do zrobienia bajaderek, które będą doskonałym smakołykiem na Sylwestra. Okruchy i resztki, nawet te zeschnięte, wystarczy zmiksować z odrobiną rumu, dodać pokruszone orzechy włoskie, skórkę pomarańczową i posiekane prażone jabłka. Następnie z masy uformować małe kulki i obtoczyć je w wiórkach kokosowych. Inna propozycja wykorzystania okruszków z ciasta to wykonanie z niej posypki do lodów.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
447
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
54
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 6
Pyszne i aromatyczne ciasto na wieczerzę wigilijną. Jeśli po Świętach zostanie kawałek ciasta, można go wykorzystać do zrobienia bajaderek, które będą doskonałym smakołykiem na Sylwestra. Okruchy i resztki, nawet te zeschnięte, wystarczy zmiksować z odrobiną rumu, dodać pokruszone orzechy włoskie, skórkę pomarańczową i posiekane prażone jabłka. Następnie z masy uformować małe kulki i obtoczyć je w wiórkach kokosowych. Inna propozycja wykorzystania okruszków z ciasta to wykonanie z niej posypki do lodów.
15
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
5 łyżka kakao decomorreno
2 szkl. mąka lubella
1 szkl. cukier
1 szt. czekolada gorzka
2 szt. jaja kurze całe
2 łyżecz. proszek do pieczenia
50 woda sodowa
150 mleko
200 g margaryna
1 szt. laska wanilii
1 szczyp. goździki
1 łyżecz. cynamon
1 szczyp. imbir mielony
2 łyżka otręby pszenne
1 łyżka cukier puder do dekoracji
Przygotowanie
W misce należy połączyć sypkie składniki: kakao, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, wanilię, goździki, imbir, otręby i pokruszone płatki.
Do drugiej miski dodajemy jaja, tłuszcz, mleko i wodę i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dzięki wodzie sodowej ciasto będzie bardziej puszyste.
Zawartość obu naczyń łączymy i mieszamy.
Czekoladę należy pokruszyć na drobne kawałki i dodać do masy. Najlepiej to robić w zamkniętym opakowaniu przy użyciu wałka do ciasta.
Na samym końcu dodajemy jagody goji i delikatnie mieszamy.
Masę przekładam do wysmarowanej tłuszczem formy i piekę przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Po wystudzeniu ciasto oprószam cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
447
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
54
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.