Świąteczny keks
m7
Ten keks jest już tradycją i zawsze pojawia się na świątecznym stole.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
600
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
47
gram
Tłuszcze
42
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Ten keks jest już tradycją i zawsze pojawia się na świątecznym stole.
11
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
2 łyżecz. proszek do pieczenia
125 g masło
50 g rodzynki
0.20 szkl. mleko
2 szt. jaja kurze całe
1 szt. aromat migdałowy
2 łyżka skórka pomarańczowa smażona
2 łyżka tłuszcz
10 dag. cukier
30 dag. mąka pszenna
50 dag. orzechy
Przygotowanie
Masło utrzeć z cukrem. Wciąż ucierając, dodawać po jednym jajku. Wlać mleko i powoli dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto dobrze wyrobić, dodać parę kropli aromatu i ponownie wymieszać (ciasto jest bardzo gęste). Dodać bakalie, delikatnie wymieszać.
ciasto przełożyć do natłuszczonej małej keksówki lub do świątecznej formy, np. Gwiazdy lub choinki.
piec w 180 st. C przez ok. 40 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
600
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
47
gram
Tłuszcze
42
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.