Świąteczny keks

m7
Świąteczny keks

1

0 / 0

Ten keks jest już tradycją i zawsze pojawia się na świątecznym stole.

11

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

2 łyżecz. proszek do pieczenia

125 g masło

50 g rodzynki

0.20 szkl. mleko

2 szt. jaja kurze całe

1 szt. aromat migdałowy

2 łyżka skórka pomarańczowa smażona

2 łyżka tłuszcz

10 dag. cukier

30 dag. mąka pszenna

50 dag. orzechy

Przygotowanie


1

Masło utrzeć z cukrem. Wciąż ucierając, dodawać po jednym jajku. Wlać mleko i powoli dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto dobrze wyrobić, dodać parę kropli aromatu i ponownie wymieszać (ciasto jest bardzo gęste). Dodać bakalie, delikatnie wymieszać.

2

ciasto przełożyć do natłuszczonej małej keksówki lub do świątecznej formy, np. Gwiazdy lub choinki.

3

piec w 180 st. C przez ok. 40 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły