Świąteczny karp w wykwintnej sałatce makaronowej
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
UrszulaSiwek
![Świąteczny karp w wykwintnej sałatce makaronowej](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974285733.jpeg&w=3840&q=75)
0
0 / 0
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szt. karp świeży
40 g pomidory suszone
40 g cebula czerwona
80 g pomidor
250 g makaron uszka lubella
50 g ser typu feta
1 pęcz. natka pietruszki
80 oliwa ziołowa
Przygotowanie
Wigilijnego karpia przygotowujemy wedle upodobań. U mnie od zawsze przyprawiało się go solą, pieprzem, rozmarynem i panierowało podwójnie (mąka, jajko, bułka tarta).
Sałatka, na której będzie wylegiwał się nasz upieczony świąteczny karp jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Polecam zrobić ją dzień wcześniej, aby wszystkie zioła i składniki dokładnie się ze sobą wymieszały dając niesamowity aromat i smak potrawie. Przygotowanie potrawy wtedy trwa tylko 15 min, bo wystarczy usmażyć rybę i podać ją na sałatce makaronowej przygotowanej już wcześniej.
Gotujemy makaron Lubella (uszka) według zaleceń na opakowaniu. Do miski dodajemy pomidory suszone pokrojone w paski, cebulę czerwoną i świeżego pomidora skrojone w kostkę, ser typu greckiego w drobnych kawałkach oraz posiekaną natkę pietruszki. Dodać ugotowany makaron.
Na samym końcu dolać 4-5 łyżek oliwy zwykłej, ziołowej bądź oleju z pomidorów suszonych. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i zostawić pod przykryciem w lodówce (na kilka godzin najlepiej).
Usmażoną rybę podawać na sałatce. Bardzo szybko i przepysznie smakuje również przestudzona ryba. Idealne danie sprawdza się jako obiad, a także przekąska.