Świąteczny karp w wykwintnej sałatce makaronowej

UrszulaSiwek
Świąteczny karp w wykwintnej sałatce makaronowej

0

0 / 0

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szt. karp świeży

40 g pomidory suszone

40 g cebula czerwona

80 g pomidor

250 g makaron uszka lubella

50 g ser typu feta

1 pęcz. natka pietruszki

80 oliwa ziołowa

Przygotowanie


1

Wigilijnego karpia przygotowujemy wedle upodobań. U mnie od zawsze przyprawiało się go solą, pieprzem, rozmarynem i panierowało podwójnie (mąka, jajko, bułka tarta).

2

Sałatka, na której będzie wylegiwał się nasz upieczony świąteczny karp jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Polecam zrobić ją dzień wcześniej, aby wszystkie zioła i składniki dokładnie się ze sobą wymieszały dając niesamowity aromat i smak potrawie. Przygotowanie potrawy wtedy trwa tylko 15 min, bo wystarczy usmażyć rybę i podać ją na sałatce makaronowej przygotowanej już wcześniej.

3

Gotujemy makaron Lubella (uszka) według zaleceń na opakowaniu. Do miski dodajemy pomidory suszone pokrojone w paski, cebulę czerwoną i świeżego pomidora skrojone w kostkę, ser typu greckiego w drobnych kawałkach oraz posiekaną natkę pietruszki. Dodać ugotowany makaron.

4

Na samym końcu dolać 4-5 łyżek oliwy zwykłej, ziołowej bądź oleju z pomidorów suszonych. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i zostawić pod przykryciem w lodówce (na kilka godzin najlepiej).

5

Usmażoną rybę podawać na sałatce. Bardzo szybko i przepysznie smakuje również przestudzona ryba. Idealne danie sprawdza się jako obiad, a także przekąska.

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły